Vágólapra másolva!
Jó pár hete már nyílt titok, hogy a Bayern München középpályása, Michael Ballack a szezon végén távozik a német klubtól, és szinte biztos, hogy a Chelsea FC-ben folytatja pályafutását. A bajorok már hónapok óta keresik a válogatott karmester esetleges utódját, de egyelőre egyik kiszemeltjükkel sem sikerült megegyezniük - márpedig Ballack helyére csak egy másik klasszis érkezhet.

A középpályás már válogatott játékosként, világbajnoki ezüstérmesként, BL-döntősként érkezett a Bayern Münchenhez 2002 nyarán, méghozzá nem kevés pénzért, a müncheniek ugyanis hatmillió eurót fizettek értek a Bayer Leverkusennek - de Ballack hamar bizonyította, hogy megérte ezt az összeget.

A gyógyszergyáriaknál kifejezetten támadó szerepkörben játszott, és a 2001-2002-es idényben 17 gólt szerzett a Bundesligában; első két, Bayernnél töltött idényében azonban Ottmar Hitzfeld inkább védekező feladatokat bízott rá, legtöbbször közvetlenül a védelem előtt játszott amolyan elősöprögetőt és irányítót egy személyben.

De Ballack még ilyen hátulról indulva is rendkívül eredményes volt, első szezonjában tíz találatot szerzett és hét gólpasszt adott, majd a 2003-2004-es pontvadászatban hét találatához 13 asszisztot tett hozzá. Hitzfeld utódja, Felix Magath viszont már jóval támadóbb feladatot szabott Ballackra, és ez gólokban is megmutatkozott: a válogatott labdarúgó az előző szezonban 13 találatig jutott, és a jelenlegiben is ennyinél tart - ráadásul találatai többsége nagyon fontos volt.

Nem csoda, hogy a müncheni vezetőség nagy gondban van, kivel is pótolja a Németországban 2002-ben, 2003-ban és 2005-is az év játékosának választott labdarúgót. Az első számú kiszemeltnek az FC Barcelona holland középpályása, Mark van Bommel számított, aki előzőleg a PSV Eindhovenben hasonló szerepkörben focizott, és szintén sok gólt ért el, a katalánoknál pedig viszonylag kevés játéklehetőséget kapott, így a bajorok azt gondolták, hogy szívesen szerződik majd Münchenbe, ahol vezéregyéniség lehetne.

Van Bommel azonban némi gondolkozás után nemet mondott Uli Hoenessnek, így a Bayern sportigazgatója a klubra jellemző átigazolási politikát követve a német élcsapatoknál nézett körül - a müncheniek ugyanis az elmúlt években előszeretettel csábították el közvetlen vetélytársaik legjobbjait, ezzel két legyet ütve egy csapásra.

Ennek megfelelően a bajorok megkörnyékezték a Werder Bremen középpályását, Tim Borowskit, aki azonban a hírek szerint szintén nem óhajt a Bayernbe igazolni; felmerült a hamburgi Rafael van der Vaart neve is, de ugyancsak eredmény nélkül, a legújabb híresztelések szerint az FC Schalke 04 brazil játékmestere, Lincoln is a listavezető célkeresztjébe került.

A Királykékek sportigazgatója, Rudi Assauer szerint nincsen eladhatatlan labdarúgó, de a Bayernnek nem lesz olcsó mulatság, ha ki akarja vásárolni brazilt a 2008-ig szóló szerződéséből, a hírek szerint a Schalke minimum tízmillió eurót kérne - ráadásul Lincoln első blikkre nem is nagyon illik bele a Magath-ra jellemző, rendkívül szigorú edzői stílusba, hiszen a brazillal Gelsenkirchenben is gyakran voltak magatartásbeli problémák.

Mindeközben a Bayern szinte "fű alatt" megfigyelőket küldött Franciaországba, hogy személyesen bizonyosodjanak meg az Olympique Marseille középpályásának, Franck Ribérynek a képességeiről. A bajorok szakembere, Wolfgang Dremmler a helyszínen tekintette meg az OM Stade Rennes elleni kupa-elődöntőjét, amelyen Ribéry fantasztikusan futballozott, már az első percben egészen elképesztő gólt szerzett, és szinte tarthatatlan volt.

Ráadásul jelenleg három francia is szerepel a Bayernben, és bár közülük Bixente Lizarazu a nyáron visszavonul, Valérien Ismael és Willy Sagnol személyében Ribérynek két honfitársa is akadna a keretben, ami megkönnyítené a beilleszkedését.