Vágólapra másolva!
Az UEFA-kupa elődöntőiben szereplő négy együttesből kettő még sohasem jutott el ilyen messzire a nemzetközi porondon, de mindez nem jelenti azt, hogy a Middlesbrough FC vagy a Sevilla FC megelégedett volna az eddigi szerepléssel. Sőt, az angolok kifejezetten esélyesnek számítanak a román Steaua Bucuresti ellen, a spanyol gárdával szemben viszont inkább a FC Schalke 04-et tartják favoritnak.

A gelsenkircheniek egyszer már elhódították az UEFA-kupát, mégpedig 1997-ben, és az a csapat azóta is legendás a szurkolók körében. A mostani együttes mindent elkövet, hogy az Eurofighternek nevezett gárda nyomába érjen, annál is inkább, mert a bajnokságban az utóbbi időben gyengélkedik a kék-fehér társulat, immár öt mérkőzés óta nyeretlen. A várakozásnál rosszabb Bundesliga-szereplés miatt a Schalke szinte biztosan elbúcsúzhat a BL-indulástól - az UEFA-kupára viszont majdnem biztosan odaér a klub, így aztán fokozottan koncentrálhat a nemzetközi porondra.

A Királykékek mestere, Mirko Slomka a Sevilla FC elleni hazai 90 perc előtt úgy döntött, hogy kihagyja a kezdő tizenegyből két sztárját, akik gyengébben futballoztak az elmúlt hetekben: a szakember nyilatkozata alapján a brazil játékmester, Lincoln és a német csatár, Kevin Kuranyi is csak a kispadon kap helyet. Utóbbi játékost valószínűleg a dán Sören Larsen pótolja, Lincoln posztján azonban némileg váratlanul Hamit Altintop játszhat, ami azért érdekes, mert a török futballista ebben az idényben több poszton is megfordult már (volt jobbhátvéd, jobb oldali középpályás és csatár is), de irányítóként még nem játszott.

A Sevilla FC története legnagyobb sikerét érte el azzal, hogy bejutott a legjobb négy közé, de az andalúziai gárda természetesen az eindhoveni fináléba is szeretne eljutni. Jó hír lehet a sevillai hívek számára, hogy a mali csatár, Frédéric Kanouté, valamint a bal oldali középpályás, Antonio Puerta is felépült sérüléséből és a csapat rendelkezésére áll, ugyanakkor Juande Ramos nem számíthat az előző körben a Zenit Szankt-Petyerszburg ellen kiállított, saját nevelésű támadóra, Kepa Blancóra, aki négymeccses eltiltást kapott - vagyis ebben a szezonban már nem játszhat az UEFA-kupában. Rajta kívül sérülés miatt hiányzik még a szerb középhátvéd Mladen Dragutinovic, a többiek viszont rendkívül nagy lelkesedéssel várják a mérkőzést.

A másik ágon a Middlesbrough FC játékosai meglehetősen fáradtak lehetnek, hiszen a klubnak a Steaua Bucuresti elleni idegenbeli találkozó lesz a nyolcadik összecsapása három hét alatt - a Boro ugyanis még az FA-kupában is érdekelt, sőt ott is elődöntős. Az angol egyesület eddigi fennállása során még csak egy trófeát nyert (2004-ben a Ligakupát hódította el), nem csoda, hogy a város futball-lázban ég. Az is beigazolódott, hogy Steve McClaren nem véletlenül szedett össze viszonylag bő keretet a szezon elején, hiszen rengeteg a sérült a klubnál, sérülés miatt nem utazott el Bukarestbe Emanuel Pogatetz, Gaizka Mendieta, Lee Cattermole és Mark Viduka sem, míg a védő Chris Riggott eltiltás miatt nem léphet pályára. Így aztán szinte biztosan a Jimmy Floyd Hasselbaink, Yakubu Aiyegbeni csatárkettős kezd majd, a kispadon pedig ott ül a hosszú sérüléséből felépült Malcolm Christie, aki ebben a szezonban eddig csak két bajnokin szerepelt.

Kérdés, a Borónak sikerül-e feltörnie a Steaua védelmét, a románoknál a jó szereplés záloga eddig ugyanis a hátsó alakzat volt - a bukarestiek tíz kupameccsükön mindössze három gólt kaptak. Nem csoda, hogy most elégedettek lennének egy gól nélküli döntetlennel, legalábbis a csapatkapitány Mirel Radoi szerint. A román egyletnél a középpályás Gabriel Bostina játéka kérdéses, a focista két hete egy bajnokin sérült meg, és azóta nem lépett pályára, felépült viszont a csatár Daniel Oprita, aki Andrei Cristeát szoríthatja ki. Cristea egyébként a minap tízezer eurós pénzbüntetést kapott a tulajdonostól, Gigi Becalitól, mert engedély nélkül nyilatkozott egy rádióadónak. A Lia Manoliu-stadionban természetesen már az összes jegyet eladták (az aréna körülbelül 50 000 férőhelyes), és a hírek szerint a feketepiacon az eredeti ár háromszorosát is elkérik a bilétáért.

UEFA-kupa, elődöntő, 1. mérkőzések:
Steaua Bucuresti (román) - Middlesbrough (angol) 19.30
Schalke 04 (német) - FC Sevilla (spanyol) 20.30