Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Néhány éve Lettországban a nemzeti tizenegynek és az egyik klubnak két különböző sörgyár volt a szponzora. A válogatottat az Aldaris nevű vállalat támogatja, évi 130 ezer fontot fizetve a Lett Labdarúgó Szövetségnek (LFF), míg az ország legjobb klubcsapatát, a bajnok Skonto Rigát a Lacplecis nevű cég pénzelte. Ez annyiban okozott gondot, hogy a válogatott a Skonto stadionjában rendezte mérkőzéseit, és ilyenkor az Aldarist reklámozó hirdetéseket le kellett takarni a másik sörgyár transzparensével.

Így történt ez akkor is, amikor a hagyományos Balti-kupa keretében Lettország Litvániát fogadta, és magabiztos 4-1-es győzelmet aratott. Ezzel nem is lett volna probléma, ám az akkoriban az angol Fulham FC-ben szereplő támadó, Andrejs Stolcers alaposan megkavarta a helyzetet, amikor az első játékrészben egy félresikerült bombával telibe találta az egyik ilyen reklámtáblát. A labda ugyanis olyan erősen szállt neki a transzparensnek, hogy magával vitte az Aldaris feliratot, és alatta láthatóvá vált a rivális sörgyár reklámja.

Az Aldaris képviselői természetesen nem láttak a méregtől, és a szünetben néhány pályamunkás helyre is állította a reklámtáblán az eredeti feliratot, de Stolcers még nem fejezte be munkáját. A csatárt az sem zavarta, hogy ezúttal az ominózus hirdetőtábla a saját kapuja mellett díszelgett, mert ezúttal egy felszabadító rúgással találta telibe és szedte le ismét az eredeti feliratot, a Lacplesis tulajdonosainak legnagyobb örömére.

A sörgyár természetesen igyekezett kihasználni a nem várt publicitást, és újdonsült reklámemberét meg is jutalmazta egy hordónyi - természetesen Lacplecis - sörrel. A támadó vette a lapot, és az egyik helyi újság hosszas képriportban számolt be arról, amint átveszi "megérdemelt" jutalmát, majd úgy tesz, mintha egyenesen a hordóból inna. "Ezért szeretem a futballt" - mondta mosolyogva a támadó, de tette a szövetség körében már egyáltalán nem okozott ilyen vidámságot.

Az Aldaris ugyanis perrel fenyegette meg az LFF-t, mondván, Stolcers megszegte a cég szövetséggel kötött szerződését, ráadásul a stadionban is jobban oda kellett volna erősíteni az ominózus reklámtáblát. A szövetség főtitkára, Janis Mezeckis ez utóbbi dologgal kapcsolatban elismerte a hibát, ugyanakkor kijelentette: nem tilthatják meg a játékosoknak, hogy más vállalatot reklámozzanak. Mezeckis ezzel szemben kirohant az újságírók ellen, akiknek szerinte nem azzal kellene foglalkozniuk, hogy melyik futballista milyen sört iszik.

Mindent egy helyen az Eb-ről