Vágólapra másolva!

Káosz a nigériai futballszövetségben

A magyar labdarúgás számára jelenleg a nigériaival való összehasonlítás inkább dicséretnek számít, tekintve, hogy az afrikaiak ott voltak az előző három világbajnokságon, de mostanában a Super Sasoknál sem mennek valami jól a dolgok. A válogatott nem jutott ki a világbajnokságra, és a szövetségen belül is kisebbfajta káosz uralkodik.

A nigériai labdarúgás sohasem a szervezettségéről volt híres, de az elmúlt fél évben még a megszokottnál is nagyobb a zűrzavar az afrikai országban, ami a sportág vezetését illeti. A konfliktus tavaly decemberben kezdődött, amikor a Nigériai Labdarúgó-szövetségben elnökválasztást tartottak, mivel a szervezet vezetőjének, Ibrahim Galadimának lejárt a négyéves mandátuma.

A 2005. december 29-én Kanóban megtartott voksoláson aztán Galadimát ismét megválasztották, így újabb négy esztendőre ő lett a szövetség elnöke - legalábbis papíron. Az ország sportminisztériuma ugyanis egy 1992-ben hozott törvényre hivatkozva érvénytelennek nyilvánította a szavazást, mondván, a voksolás során több visszaélés is történt, és olyanok is leadhatták a szavazatukat, akik erre nem is voltak jogosultak.

Ekkor avatkozott be a FIFA, hiszen a nemzetközi szervezet nem nagyon szereti, ha a politika aktívan részt vesz a sportág belügyeiben. A FIFA egyrészt vizsgálatot indított, másrészt felhívta a nigériai kormány figyelmét, hogy vonja vissza azt a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy az állam beavatkozzon a labdarúgó szövetség működésébe - erre egyébként a kormány korábban már többször is ígéretet tett, sőt, 2004-ben hozott is egy új határozatot, ugyanakkor a korábbi törvényt is érvényben hagyta.

A FIFA vizsgálata egyébként nem meglepő módon azt a végeredményt hozta, hogy a szavazás során semmilyen visszaélés nem történt, és a nemzetközi szervezet továbbra is Galadimát ismeri el a Nigériai Labdarúgó Szövetség vezetőjének.

A sportminiszter, bizonyos Seidou Sambawa azonban továbbra is azon a véleményen van, hogy Galadimát törvénytelen úton választották meg. Ekkor lépett a színre Fanny Amun, aki a nevének hangzása ellenére férfi, és a főtitkári posztot töltötte be az elmúlt években a szövetségen belül, most pedig azt állította, hogy a jelenlegi helyzetben ő hivatott irányítani az ország labdarúgását.

Első lépéseként kijelentette, hogy az elmúlt fél évben ideiglenesen kinevezett szövetségi kapitány, August Eguavoent megerősíti a posztján, a többi válogatott élére pedig új szakvezetőket állított: az U23-as csapat irányítását egy másik egykori klasszis, Daniel Amokachi kapta meg, az 1994-es világbajnokságon szerepelt gárda egy harmadik tagja, Samson Siasia pedig a nagyválogatott pályaedzője lett.

Az igazi problémát azonban az jelentette, hogy Amun a női U20-as gárda élére Emmanuel Tetét nevezte ki, a csapatnak ugyanis szombaton Kenya ellen világbajnoki selejtezőn kell pályára lépnie. Egy 20 főből álló keret meg is kezdte a felkészülést a találkozóra a nigériai fővárosban, Abujában - miközben a szövetség elnökségének egy másik tagja, bizonyos Alhaja Ayo Omidiran szintén edzőtábort szervezett, mégpedig Ogun városában, és ott másik 20 futballista készül ugyanarra a találkozóra, azt állítva, hogy ők az igazi U20-as női válogatott.

Omidiran azt állítja, hogy ő a sportminisztérium utasítására szedte össze a csapatot, amelynél a szakmai munkát Felix Ibeh vezeti - ő a 2004-es U19-es női világbajnokságon a legjobb nyolc közé jutott a nigériai együttessel. Mindkét fél határozottan utasította a másikat, hogy fejezze be a tevékenységét, és hogy a helyzet tovább bonyolódjon, Galadima (akit a FIFA a szövetség elnökének ismer el) mindkét oldaltól elhatárolódott...