Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!

A vicces viking

Nehéz meghatározni, hogy mitől lesz egy játékos közkedvelt a szurkolók körében. Van, aki több szezonon keresztül kiválóan játszik, mégsem tudja belopni magát a drukkerek szívébe, más játékosról pedig hiába köztudott, hogy nem egy labdaművész, harcos játékstílusa miatt állandóan őt éltetik. Az is előfordulhat, hogy valaki pályafutásának egyetlen megmozdulása miatt lesz istenített hős.

Pontosan utóbbi történt az Eintracht Frankfurtnál a norvég Jan-Aage Fjörtofttal, akit 2001-ben búcsúztattak el a klubtól. A támadó az 1998-99-es szezon közben érkezett Frankfurtba, a szurkolók emlékezetében azonban leginkább az utolsó fordulóban, az 1. FC Kaiserslautern ellen rúgott találata maradt meg. Ez volt az a mérkőzés, ahol a Frankfurtnak legalább négy góllal kellett győznie a bennmaradás érdekében. Már csak pár perc volt hátra, és az eredmény 4-1 volt az Eintracht javára, amikor Fjörtoft remek labdát kapott, egyedül kilépett, majd a kapussal szemben egy rendkívül pimasz biciklicselt csinált, és végül ballal lőtt a kapuba. Az Eintracht a gólnak köszönhetően bennmaradt a Bundesligában, Fjörtoftból pedig valóságos kultuszhős lett, különösen, hogy a mérkőzés után a következőket nyilatkozta: "Azt hiszem, jelenleg nincs nálam népszerűbb ember a városban." A trénerről, Jörg Bergerről pedig azt mondta: "Ő még a Titanicot is megmentette volna."

A helyzet azonban gyorsan változott, Berger rossz szezonkezdetet követően 1999 elején távozott a klubtól, jött Felix Magath, aki nem igazán számított Fjörtoftra. A norvég érezte is ezt, éppen ezért megegyezett a klub vezetőivel, hogy bár szerződése nyárig a Frankfurthoz köti, márciusban hazatér, és a Stabaekben folytatja pályafutását. Igen ám, de sérülések miatt elfogytak a csatárok, és Magath kénytelen volt a kezdőcsapatba tenni Fjörtoftot. Az esetről maga a csatár így számolt be: "Magathnak nem maradt más választása: vagy én játszok, vagy a csapat buszsofőrje. A sofőr azonban otthon hagyta a focicipőjét, így én kerültem a csapatba." Az eredmény: a norvég három találkozót játszott végig, és mindegyiken gólt szerzett, köztük a Bayern München elleni, idegenbeli győztes találatot. Ezt követően persze már marasztalták volna, de Fjörtoft tartotta magát elhatározásához.

A Hamburger SV elleni, 2001. március 17-ei bajnoki így Fjörtoft búcsúmeccse volt. A stadion tele volt a csatárt köszöntő transzparensekkel, a hangszórókból szólt a "You'll never walk alone" és a "Time to say goodbye", mindenki a norvégra volt kíváncsi, aki azonban csak csere volt. A 65. percben állt be, és ő készítette elő csapata egyenlítő találatát, hiszen az ő sarkazása előzte meg a gólt. A lefújást követően Fjörtoft megcsókolta a gyepet, eltett belőle emlékbe néhány fűszálat, majd csapattársai vállukra vették, és így vitték körbe az őrjöngő szurkolók előtt. A játékos ekkor sem hazudtolta meg önmagát, és amikor az újságírók az Eintrachtnál eltöltött időről kérdezték, akkor a következőket nyilatkozta: "Nem tudom, hogy Magath megmentette volna-e a Titanicot, de hogy a túlélők kiváló kondícióban lettek volna, az biztos."

Mindent egy helyen az Eb-ről