Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!

Toni, Adriano és Eto'o voltak 2005 legeredményesebbjei

Az utóbbi időben egyre elterjedtebb, hogy nem a labdarúgásban meghonosodott bajnoki szezon, hanem naptári év szerint osztanak ki különféle díjakat - az Aranylabda és a FIFA World Player is ebben a rendszerben működik, mindkét voksolás során az adott év legjobbját választják meg. Az Aranycipő viszont az idény egyik legeredményesebb csatárának jár - éppen ezért mi azt vettük górcső alá, hogy a topligákban szereplők közül ki érte el a legtöbb találatot az elmúlt esztendőben.

A European Sports Magazines (ESM) által újjáélesztett Aranycipő-versenyben ugyan nemcsak az öt legrangosabb európai bajnokságban szereplők versenyeznek, hanem az öreg kontinens valamennyi pontvadászatának képviselői, azonban csak nagyon ritkán fordul elő, hogy ne valamelyik topligában futballozó támadó végezzen az élen, hiszen az ezekben a bajnokságokban szerzett találatok kétszeres szorzóval számítanak (az európai második vonalba tartozók másfélszeres, a leggyengébbnek tartott bajnokságok pedig egyszeres szorzóval "játszanak").

Az egyszerűség kedvéért így aztán mi is csak az angol, a francia, a német, az olasz és a spanyol pontvadászatot vettük figyelembe, ugyanakkor vizsgálódásunk tárgyát kiterjesztettük az egyéb mérkőzésekre is - vagyis az öt topligában szereplő csatároknál és középpályásoknál azt is megnéztük, hogy a nemzetközi és a hazai kupákban, a válogatott találkozókon és az egyéb tétmérkőzéseken hogyan teljesítettek.

Mindezek alapján alakult ki a végső sorrend, amelynél az első helyezett személye valamelyest meglepetést jelent, hiszen nem egy világsztár nyerte el a 2005-ös esztendő gólkirályi címét, hanem egy olyan futballista, aki két, maximum erős középcsapatnak nevezhető gárdában szerepelt az év során - igaz, hazája válogatottjában lassan ő számít az első számú támadónak. Az olasz Luca Toniról van szó, aki úgy szerzett 38 gólt az elmúlt esztendő során, hogy a nemzetközi kupaporondon nem is szerepelt.

A csatár a 2004-2005-ös pontvadászatban a Palermo játékosa volt, amely újoncként versenyzett a Serie A-ban, és ehhez képest meglehetősen jól szerepelt, elvégre a hetedik helyen fejezte be a pontvadászatot, és ehhez Toni a maga 21 góljával alaposan hozzájárult - találatainak nagyobb részét pedig a bajnokság második felében, azaz 2005-ben szerezte. A tavasz során összesen 16 alkalommal volt eredményes, aminek köszönhetően bekerült a válogatottba, és a nyáron a Fiorentina szerződtette.

Forrás: EPA

Luca Toni hovatovább az elsőszámú olasz csatárrá növi ki magát




A második helyen - holtversenyben - már két olyan csatár végzett, akik sokkal nagyobb névnek számítanak. A brazil Adriano is a Serie A-ban kergeti a labdát - ugyanakkor ő nem annyira a pontvadászatban mutatott teljesítményével érdemelte ki a képzeletbeli ezüstérmet, hanem a nemzetközi porondon és főleg a válogatottban szerzett góljaival. Tavasszal például kifejezetten gyengén "termelt", csak két gólig jutott a bajnokságban, igaz, az olasz kupában a döntőben szerzett duplájával nagy szerepet vállalt az FC Internazionale diadalából. A nyáron aztán a selecao színeiben már sokkal jobban játszott, a Konföderációs-kupán ötször volt eredményes, amivel elnyerte a torna gólkirályi címét, és a címeres mezben később is ontotta a gólokat, az ősszel további öt találatot szerzett (Chile ellen mesterhármast ért el), így a válogatottban összesen tíz gólt fűződött a nevéhez 2005-ben - ezzel a listánkon szereplők közül ő volt a legeredményesebb hazája képviseletében.

A brazil center az ősszel azért klubjában is megemberelte magát, hiszen a bajnokságban tíz, a BL-ben pedig öt találatot ért el, és így összesen 32-ig jutott. Érdekesség, hogy ő volt Mr. Mesterhármas az elmúlt év során, elvégre négyszer is képes volt a triplázásra.

Adrianóhoz hasonlóan 32-szer volt eredményes az FC Barcelona kameruni támadója, Samuel Eto'o, azonban a válogatottban ő nem nagyon erőltette meg magát, a Szelídíthetetlen Oroszlánok színeiben mindössze egy gólt ért el - ez részben meg is magyarázhatja, hogy a kameruniak miért nem jutottak ki a világbajnokságra. Klubjában viszont ellenállhatatlan volt, különösen az ősz során, amikor a bajnokságban 17-szer talált be, a Bajnokok Ligájában szerzett egy mesterhármast, és a spanyol Szuperkupa megnyeréséhez is két treffeléssel járult hozzá (ez olvasható az egyéb rubrikában a neve mellett).

Mindent egy helyen az Eb-ről