Vágólapra másolva!
Berti Vogts szerint a német labdarúgócsapatok nem elég fegyelmezettek, ezért érnek el a vártnál gyengébb eredményeket az európai kupákban.

A német válogatottal játékosként világbajnoki-, szövetségi kapitányként Európa-bajnoki aranyérmet nyerő "Terrier" hatvanadik születésnapja alkalmából adott - ünnepinek nem nevezhető - interjút a DSF német sportcsatornának, ahol alkalmanként meccseket szokott elemezni.

"A német klubok egyik fő erőssége a rendkívüli fegyelem és szervezettség volt a pályán és azon kívül" - mondta Vogts. "Ez már a múlté. Manapság az edzőn kívül mindenféle menedzserek is beleszólnak a csapatok összeállításába, de az is előfordul, hogy a sajtó befolyásolja a trénereket döntéseikben. Így nem lehet nyugodtan, tervszerűen dolgozni, és ez meglátszik a pályán nyújtott teljesítményen. Német csapat öt éve nem nyert európai kupát, sőt már a nyolc közé jutás is csak elvétve sikerül a klubjainknak."

Vogts úgy véli, jelenleg nincsenek egyéniségek az edzők és a játékosok között. "Mindenki meg akar felelni a közegnek, hiányoznak az egyéni elképzelések, a nyerő ötletek. Az utolsó egyéniség Jürgen Klinsmann volt, irányításával sikerült is világbajnoki bronzérmet szereznie a válogatottnak. Mindenki bírálta Jürgent, a vb előtt le akarták mondatni, de nem hagyta magát. Látszik rajta, hogy sokat dolgozott velem, nem tudták megtörni. Még 6-8 hozzá hasonló tréner és klubonként legalább 2-3, ilyen mentalitású futballista hiányzik ahhoz, hogy reménykedhessünk a felemelkedésben."

Vogts játékosként 419 Bundesliga-meccsen szerepelt és 96 mérkőzésen lépett pályára a válogatottban.