Vágólapra másolva!

Edzője feleségénél akart bevágódni a légiós

Idegenlégiósként a beilleszkedést alaposan megnehezíthetik a nyelvi korlátok, és ha egy futballista külföldre igazol, akkor nem árt, ha már idejekorán elkezd tanulni az adott ország nyelvén. A francia Eric Sikora mindezt a saját kárán tanulta meg, amikor pár évvel ezelőtt a Preston North Endhez igazolt.

A középpályás a csapattársát, Sean Gregant kérdezte meg arról, hogy miként mondják ékes angolsággal: "Maga nagyon gyönyörű", és Gregan készségesen kisegítette őt, azonban a gyönyörű, azaz beautiful kifejezés helyett a minging szót használta, ami a rondaság megfelelője a szlengben.

Sikora azonban a frissen megtanult mondatot a klub által szervezett estélyen szerette volna bevetni, és a tréner (aki akkor David Moyes volt) feleségénél akart bevágódni vele... Arról nincsen tudomásunk, hogy az eset milyen reakciót váltott ki, annyi mindenesetre bizonyos, hogy Sikora nem sok játéklehetőséget kapott a Prestonban.

Persze nem csak a nyelvi problémák nehezíthetik meg a beilleszkedést, egyéb kulturális korlátok is akadhatnak, amelyek akár úgy is a felszínre kerülhetnek, ha valaki külföldön játszik egy nemzetközi mérkőzésen. A holland kapus, Sieb Dykstra például a Dundee United hálóőreként egy alkalommal Törökországban lépett pályára a Trabzonspor ellen, és meglepve tapasztalta, hogy a háta mögött valami rendkívül hangosan szól.

A portás azt gondolta, hogy a szurkolók becsempésztek egy rádiót vagy egy megafont, és már éppen reklamálni szeretett volna a játékvezetőnél, amikor játékostársai felvilágosították, hogy a stadion mellett található mecsetben éppen ima lesz, és a müezzin hívó szavát hallja...