Vágólapra másolva!
Nem a levegőbe beszéltek a FIFA illetékesei, amikor a tavaly - mondhatni kísérleti jelleggel - 2000 után ismét megrendezett hatcsapatos klubvilágbajnokság esetében hagyományteremtésről beszéltek. Vasárnap kezdetét veszi az újabb klubvébé, melynek esélyesei most is Dél-Amerika és Európa bajnokai, a mezőnybe pedig ezúttal egy amatőr együttes is becsúszott.

A korábbi világkupa szelleme továbbra is áthatja az eseményt, hiszen világos, hogy papírforma eredménynek a Libertadores-kupa és az európai Bajnokok Ligája győztesének döntőbe kerülése számít, a többi csapat emellett csak statisztálhat - persze minden sorozat megszakad egyszer, a semleges drukkerek így a Porto Alegre-i Internacional és az FC Barcelona helyett inkább a dél-koreai Chonbuk Motors, a mexikói Club América, az egyiptomi el-Ahli és az új-zélandi Auckland City közül mazsolázhatnak.

Az első negyeddöntőt (ne feledjük, a két sztárcsapat kiemelt, csak az elődöntőben kapcsolódik be a küzdelmekbe!) éppen utóbbi két gárda vívja vasárnap, a mérkőzés pikantériáját pedig az adja, hogy az Auckland City együttese csupa amatőr futballistákból áll, ami egy klubvilágbajnokság névre keresztelt eseményen igencsak meglepő.

A furcsaság nyitja abban rejlik, hogy január elsejével az ausztrál labdarúgószövetség "átigazolt" az ázsiai kontinensre, márpedig Óceániában csak arrafelé léteznek profiklubok. A Cityre még csak azt sem lehet mondani, hogy Új-Zéland, sőt, Auckland első számú klubja lenne, hiszen ezt a megtisztelő címet az ausztrál ligában vitézkedő (momentán ott is csontutolsó) New Zealand Knights viseli.

A kék-fehérek harmadik helyen állnak hazájuk pontvadászatában, hét ponttal lemaradva a listavezető Waitakerétől, a rossz eredmények miatt a múlt hónapban edzőváltásra is sor került az egyesületnél, most ideiglenes jelleggel a 66 esztendős angol Allan Jones foglalkozik a csapattal. A csapat "csillagai" egyébként a volt válogatott védő, Jonathan Perry és a csapatkapitány Neil Sykes mellett a két dél-afrikai légiós, a 35 éves játékmester Grant Young és az a 31 esztendős, egyszeres dél-afrikai válogatott csatár, Keryn Jordan. Bizonyára számukra is nagy élmény lesz a 45 000 fő befogadására alkalmas Toyota-stadionban játszani, pláne a japán közönség bíztatása mellett - a csapatban szerepel ugyanis egy japán futballista is a 34 éves Iwamoto Teuro személyében, akit hazájában már leírtak, hiszen egy sérülés miatt négyszer műtötték, majd két teljes évet kényszerült kihagyni, most azonban visszatér, és megmutatja az otthoniaknak, mit tud.

Nem lesz egyszerű dolga, hiszen a negyeddöntőben a Kivik ellenfele az az el-Ahli lett, amely tavaly is részt vett a seregszemlén, igaz, nagy csalódást keltve az utolsó helyen végzett. Afrikába visszatérve aztán megvédte kontinensbajnoki címét, így kiharcolta a lehetőséget, hogy javítson a gyászos mérlegen.

A Vörösöknél nem sok minden változott egy év alatt, jeleneg is az egyiptomi bajnokság élén tanyáznak, a kispadon 2003 óta a portugál Manuel José ül, a gárda húzóemberei ugyanúgy Mohammed Abutrika, a csapatkapitány Oszama Hoszni és a szélső Mohammed Barakat - közülük azonban utóbbi sérülése miatt nem léphet pályára a tornán. Játszhat viszont az egyre jobb formába lendülő, a világbajnokságon is látott angolai csatár, Flávio, akinek partnere a támadósorban várhatóan a szintén fiatal és gólerős Emad Motaeb lesz.