Vágólapra másolva!
Az 1. FC Köln a nyári kiesést követően egyértelműen az azonnali feljutást tűzte ki célul maga elé, de eddig nem nagyon ment a csapatnak a Bundesliga 2-ben. A Kecskések fanatikusai azonban immár biztosak a visszajutásban, hiszen a gárdát immár a pár éve Németországban még persona non gratának számító Christoph Daum irányítja, akit valóságos Messiásként kezelnek az egyesületben - a hétfői edzésre például kilencezer drukkerek látogatott ki a mester miatt.

Daum edzői karrierje egészen 2000 őszéig, az emlékezetes kábítószer-botrányig egyenesen ívelt felfelé. A futballistaként csak az 1. FC Köln amatőrcsapatáig jutó szakember 28 esztendősen, 1981-ben szerezte meg a tréneri diplomát, és rögtön a Kecskésekhez került, ahol fokozatosan lépkedett felfelé a szamárlétrán, az 1985-86-os idényben már pályaedző volt, 1986 nyarán pedig vezetőedzőnek nevezték ki.

A Bodo Illgner, Thomas Hässler, Pierre Littbarski által fémjelzett együttessel 1989-ben és 1990-ben is ezüstérmes lett a Bundesligában, ám utóbbit követően nagy meglepetésre menesztették. Ezután a VfB Stuttgart mestere lett, és a svábokkal 1992-ben bajnokságot nyert, majd ugyanezt megtette a török Besiktassal is 1994-ben. 1996-ban aztán visszatért a Németországba, mégpedig a gyengén szereplő Bayer Leverkusenhez, amellyel háromszor ezüstérmes lett.

A 2000-es Európa-bajnokságot követően a klub megállapodott a német szövetséggel, hogy 2001 nyarától kezdve átveszi a válogatott irányítását - azonban ebből semmi sem lett. Ekkor jött ugyanis a Németországban csak Daum-afférként emlegetett eset, amelynek sok részlete máig érthetetlen. A történet elején a "rosszfiú" nem Daum, hanem a Bayern München menedzsere Uli Hoeness volt, elvégre ő kérte a DFB-t, hogy vizsgálja ki az egyik német bulvárlapban megjelent vádakat, amely szerint Daum kábítószer-élvező.

Mindenki úgy vélte, hogy Daum ártatlan, főleg azok után, hogy maga a szakvezető kérte az orvosi vizsgálatot - amely során azonban kiderült, hogy a leendő szövetségi kapitány valóban kokain-függő! Daum így természetesen nem lett német szövetségi kapitány (helyette az addig a Nationalelfet ideiglenesen irányító Rudi Völlert nevezték ki, aki világbajnoki ezüstéremre vezette a csapatot), sőt, a Leverkusen kispadjáról is lemondott, és az Egyesült Államokba utazott, ahol Miamiban egy klinikán elvonókúrán vett részt.

A kispadtól ugyan nem sokáig maradt távol, de ezt követően egészen mostanáig nem is keresték Németországból. A Besiktasnál tért vissza a pályára, majd dolgozott az FK Austria Wiennél (2003-ban meg is nyerte az osztrák bajnokságot), aztán a Fenerbahcénél - utóbbi egyesülettel 2004-ben és 2005-ben is aranyérmet nyert. Az előző szezonban az utolsó forduló utolsó perceiben "bukta el" az elsőséget, amelynek eredményeképpen menesztették, így szabaddá vált - és az utóbbi időben bármelyik német egyesületnél felmerült az edzőcsere lehetősége, Daum neve is szóba került.

A legutóbbi éppen egykori egyesületénél, az 1. FC Kölnnél, amely a nyáron esett ki az élvonalból, és a célja természetesen az azonnali visszajutás volt - de ehhez képest a Kecskések 13 forduló után csak a 11. helyen álltak a tabellán. A vezetőség menesztette is a svájci szakvezetőt, Hanspeter Latourt, és mindenképpen Daumot szerette volna szerződtetni a helyére - de a tréner eleinte nem állt kötélnek.

Daum Kölnben tartózkodott ugyan, de egy mandulaműtét miatt kórházban volt, és egészségügyi okokra hivatkozva mondott nemet a klubnak (a sajtótájékoztatót két helyi televízió közvetítette élőben). A drukkerek azonban továbbra is benne látták a megoldást: a fanatikusok egy csoportja a kórház előtt a tréner nevét skandálta, mások a Köln egyik külvárosában, Hanhwaldban lévő házához mentek el, virágokat helyezve az ajtó elé. Daum így nappal később így megint sajtótájékoztatót tartott - és ismét nemet mondott.

Eközben egy kölni internetes portál 18 ezer aláírást gyűjtött össze Daum kinevezése mellett - és a szakvezető pár nappal később maga hívta fel a klubot, hogy jelezze: ha még fennáll a kölniek ajánlata, akkor szívesen átvenné a csapat irányítását. Daum három és fél éves szerződést írt alá a Kecskésekkel, és a hét végi, Greuther Fürth elleni mérkőzésen hivatalosan már ő irányította a csapatot - még ha orvosai tanácsára a kispadra nem is ült le.

Jelenléte azonban így is kiváltotta a kellő hatást, mert a Köln bár nem játszott jól, de idegenben nyerni tudott 1-0-ra, és így feljött a nyolcadik helyre. Hétfőn pedig több mint kilencezren látogattak ki a csapat edzésére, amely az első olyan tréning volt, amelyet már Daum tartott - bár a szakvezető az idő nagy részét az autogramok osztogatásával töltötte, és a foglalkozást inkább asszisztense, Roland Koch vezette.