Vágólapra másolva!

A FIFA felfüggesztette Irán tagságát

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) csütörtökön felfüggesztette Irán tagságát, mert az ázsiai országban a november 15-ei határidő lejárta után sem hajtották végre a szükséges változtatásokat.

A FIFA többször figyelmeztette az iráni szövetséget (IRIFF), hogy működése ellenkezik a nemzetközi előírásokkal. Az IRIFF-nek nincs a FIFA irányvonalainak megfelelő alapszabálya, valamint elnöke, mert Mohammed Dadgant a politikai vezetés leváltotta, és a nemzetközi futballszervezet többszöri felszólítására sem helyezte vissza pozíciójába.

A felfüggesztő határozat addig marad érvényben, amíg Dadgan nem kerül vissza az iráni szövetség élére vagy szabályosan nem választanak új elnököt, és az IRIFF nem hívja össze közgyűlését, melyen a FIFA képviselőjének jelenlétében elkészítik az új alapszabályt.

A felfüggesztő határozat azt jelenti, hogy annak visszavonásáig Irán nem játszhat nemzetközi mérkőzéseket, a klubok nem léphetnek pályára az ázsiai kupasorozatokban és iráni futballvezetők semmilyen nemzetközi feladatot nem láthatnak el, s a FIFA különböző bizottságaiban sem dolgozhatnak.