Vágólapra másolva!
A világ vezető hírügynökségei és internetes hírportáljai kiemelt terjedelemben és hírszámban számoltak be Puskás Ferenc haláláról.

A brit Reuters elsőként csak egysoros, csupa nagybetűvel szedett anyagban közölte a szomorú hírt, majd a piros megkülönböztető jelzéssel ellátott gyorshírében minden idők egyik legnagyobb futballistájaként jellemezte őt, aki a "mágikus magyarok" mozgatórugója volt, és érdemeiért a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó szervezet, az IFFHS a XX. század negyedik számú játékosává választotta. Az orgánum idézi Buzánszky Jenő MTI-nek adott megrendült nyilatkozatát is.

Az amerikai AP Puskás Ferenc 2000 óta tartó betegeskedését taglalta, hozzátéve, hogy az Aranycsapat kapitánya szeptember óta volt a Kútvölgyi Kórház intenzív osztályán. A francia AFP - ugyancsak a távirati iroda híradása alapján - magyar legendának titulálta a "Száguldó Őrnagyot", aki nemcsak hazájában, hanem a Real Madridban is igazi sztár volt. Ezt követően külön anyagban mutatta be az elhunyt életútjának fontosabb állomásait.

A német dpa Magyarország egyik legnépszerűbb sportolójának nevezte Puskást, akinek vezetésével a válogatott 32 mérkőzésen maradt veretlen - egészen az 1954-es berni vb-döntőig, ahol éppen a németek szakították meg a nagy sorozatot. A hírügynökség hozzáteszi: a magyar hadsereg későbbi ezredese technikailag tökéletesen képzett csatár volt.

A spanyol EFE futballmítoszként emlékezik meg róla, aki 1958 és 1966 között hat bajnoki címet és két európai kupaaranyat nyert a Real Madriddal, továbbá róla nevezték el négy éve az ország legnagyobb stadionját, és augusztusban elhelyezték a lábnyomát a monte-carlói Bajnokok Sétányán, ahol a labdarúgás történetének kiemelkedő alakjai kapnak helyet.

Az olasz ANSA minden idők egyik legnagyobbjaként és a magyar labdarúgás legendájaként említi Puskás Ferencet, aki "a Duna menti futball egyik fő inspirálója" volt, és az 50-es évek második felében sztárcsapattá emelte a Real Madridot.

Az osztrák APA minden idők leghíresebb magyar sportolójának nevezi a 79 évesen eltávozott klasszist, aki 1952-ben olimpiai aranyéremre vezette a válogatottat. Külön kiemeli, hogy ő máig az egyetlen futballista, aki az európai kupadöntők történetében négy gólt szerzett: 1960-ban ennyiszer volt eredményes, amikor a Real Madrid 7-3-ra verte az Eintracht Frankfurtot a glasgow-i BEK-fináléban.

Addio, mitico Puskas, búcsúzik a legendától az olasz sportnapilap, a La Gazzetta dello Sport internetes verziója. A rövid bevezető után a cikk Germano Bovolenta írását közli, aki "110 év dicsőség" című írásában részletesen foglalkozott Puskás Ferenc életével, és pályafutásával.

A német Kicker online kiadása is topsztoriként foglalkozik a halálhírrel, a cikk kiemeli, hogy a Száguldó Őrnagy volt a kapitánya annak a magyar válogatottnak, amelyet az 1954-es világbajnoki döntőben 3-2-re legyőzött a német csapat.

A spanyol Marca főleg szinte kizárólag Puskás spanyolországi pályafutását elemzi cikkében, röviden megemlítve, hogy Czibor és Kocsis is követte Hispániába, ami miatt később a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség eltiltással büntette őket. A Real Madrid hivatalos közleményében mélységes fájdalommal tudatja, hogy a királyi gárda nagy családjának egyik legendája távozott az élők sorából.

A BBC és az eurosport.com életének és pályafutásának legfontosabb adataival jelentette meg cikkét az elhunyt csillagról.

[origo] / MTI