Vágólapra másolva!
Várhidi Péter megbízott szövetségi kapitány elégedetten értékelte a magyar labdarúgó-válogatott teljesítményét a Kanada felett aratott szerdai 1-0-s győzelem után, szerinte tanítványai nagybetűs csapatként nyertek.

"Gratulálok a fiúknak. Amikor megérkeztünk a tatai edzőtáborba, egy teljesen új szisztémát kellett kidolgoznunk, hiszen a játékosok nem ismerték egymást. Nagyon masszív volt a társaság, amit el lehetett sajátítani ez alatt a három nap alatt, az ismerkedési délelőttől egészen a csapat pályára lépéséig, azt megtettük. Ennél több nem volt ebben a meccsben. Boldog vagyok, hogy mindenki helytállt. Hittel vallom, hogy a fiataloké a jövő, és boldogsággal tölt el, hogy olyan magyar válogatott jött le a pályáról, amely megmutatta, hogyan lehet meghalni a pályán a magyar színekért" - mondta a szakvezető, aki egyben az U19-es válogatott szövetségi edzője is, azaz jól ismeri a fiatalokat.

Várhidi - aki egyébként hat újoncot avatott - arról is beszélt a mérkőzés után, hogy a győzelem ellenére nem szabad azonnal kiugró eredményeket várni ettől a megfiatalított csapattól, s nem szabad túl nagy terhet rakni az együttesre.

"Az volt a szándékom, hogy megmutassam a jövő útját, de leszögezem: minimálisan három év szükségeltetik ahhoz, hogy ezekből a srácokból ütőképes csapat formálódjon. Kívánom a játékosoknak, hogy akár nyolcvan-száz alkalommal is szerepeljenek a válogatottban. Magyarországon nagyon kevés olyan fiatal van, aki nemzetközi szinten teljesíthet majd valamikor. Most nagyon kell vigyáznunk az értékeinkre, vissza kell fogni őket, be kell nekik bizonyítani, hogy még nem kész labdarúgók. Biztos vagyok benne, hogy az idősebbek között van jobb futballista azoknál, mint akik most pályára léptek, de hogy a szívük-lelkük a futballé, azt bebizonyították" - beszélt a jövővel kapcsolatos problémákról a 1998-ban az Újpestet bajnoki címig vezető tréner.

Várhidi szerint "mindenek felett a csapat aratott diadalt", de a mindössze 18 éves Vass Ádámot külön kiemelte. Bevallotta, sokat gondolkodott azon, hogy a kezdőben szerepeltesse-e. Az angol másodosztályú Stoke City futballistája végül azzal győzte meg, hogy amikor megkérdezte tőle, késznek érzi-e magát a válogatott megmérettetésre, az a válasz érkezett: "Ezért jöttem!".

"Az volt a célunk, hogy vezessünk egy-két jó támadást, és a közönséget meggyőzzük, mert ez nagyon hiányzik a magyar labdarúgásnak. Be szerettem volna bizonyítani, hogy igenis lehet vagányat húzni, ebben a futballban jelen pillanatban most nem lehet megbukni, mert az utóbbi időszakban rettentő kevés sikerélményt szolgáltatott a válogatott" - zárta szavait Várhidi.

(MTI)