Vágólapra másolva!
Az utóbbi években a szigetországban egyre több labdarúgó szenvedett lábközépcsont-törést. Az angol válogatott játékosai közül átesett már ezen David Beckham, Steven Gerrard, Ledley King, Ashley Cole, Gary Neville, Michael Owen és Wayne Rooney is, aki először a 2004-es Eb-n, majd másodszor idén, a németországi világbajnokság előtt sérült meg ily módon.

Az ilyen típusú sérüléseket kiválthatja természetesen egy-egy keményebb belépő - például David Beckham esetében, akit az argentin Duscher talált el szerencsétlenül még 2002-ben-, de a valódi okok között sok szakértő a pályák, és a focicipők minőségét említi, illetve az edzések túlzott intenzitását, a játékosok túlterheltségét.

A szakértők állítása szerint a pályák keményebbek lettek, mivel a gyep alatt homok található, ami jól magába szívja a nedvességet, ám a talaj túlságosan megkeményedhet emiatt. A másik fő ok a stoplis, amelyek elkészítésékor a sportszergyártók mostanában inkább a kényelemre helyezik a hangsúlyt. A mai futballcipők pihekönnyűek, viszont így kevésbé alkalmasak a játékosok lábának védelmére.

A Tottenham középpályása Danny Murphy, aki a 2002-es világbajnokságot kényszerült kihagyni lábközépcsont-törése miatt, azokkal ért egyet, akik a problémát a stadionok gyepének minőségében látják. "Személy szerint úgy vélem, inkább a pályák hibásak, mert túlzottan kemények. Az utóbbi öt-hat évben úgy készítik el a talajukat, ami elősegíti, hogy magas színvonalon lehessen rajtuk focizni. De ha hétről-hétre kemény pályákon játszol, az komolyan megterheli a lábfejed."

A probléma nem csak a Premier League-re vonatkozik, hanem alacsonyabb osztályokban is megfigyelhető. A már felsoroltakon kívül ilyen sérülést szedett össze még az elmúlt időszakban a teljesség igénye nélkül:
Julio Arca - Middlesborough, idén
Mikael Silvestre - Manchester United, idén
Curtis Davies - West Bromwich, idén
Arjen Robben - Chelsea, 2005
Ivan Campo - Bolton, 2005
Ioan Leon Best - Sheffield Wednesday, 2005
Mark Bonner - Oldham, 2004
Mark Delaney - Aston Villa, 2002
Gary Neville - Manchester United, 2002
Stig Töfting - Bolton, 2002
Jonathan Greening - Manchester United, 2001
Didi Hamann - 2005-ben, még liverpooliként a Milan elleni Bajnokok Ligája-döntőt törött lábközépcsonttal játszotta végig, sőt, a tizenegyest is belőtte.


Nem csak Angliában fordul elő, hogy egy focista lábközépcsontja eltörik. A skót bajnokságban, ebben a szezonban már Lee Makelt, a Dunfermline Athletic játékosát, illetve a celtices Mark Wilsont is utolérte ez a sérülés. A szigetországon kívül is előfordulnak hasonló esetek, a legutóbbi "áldozat" a Barcelona szupertehetsége, Lionel Messi volt.

Nem kizárólag a futballpályákon történnek ilyen esetek. A spanyol férfikosárlabda-válogatott legnagyobb ásza, Pau Gasol sem léphetett pályára az idei Japánban megrendezett vb döntőjében, szintén lábközépcsont-törés miatt.

Hazánkban is több sportoló küszködött már hasonló problémával. Olimpiai bajnok vízilabdázónk, Kiss Gergő 2002-ben, míg világklasszis úszónk, Cseh László közvetlenül az athéni olimpia előtt törte el lábközépcsontját. A kézilabdázó Mocsai Tamás sem úszta meg, ő a 2004-es ötkarikás játékokon sérült meg.

Konkoly Gábor