Vágólapra másolva!
A 2007-ben alapításának 100. évfordulóját ünneplő Real Betisnél áll a bál - de elsősorban még nem az örömteli centenárium, hanem a gárda pocsék szereplése miatt. A zöld-fehérek háza táján villámsebességgel pörögnek az események az utóbbi hónapokban, alant igyekszünk ezekről rövid áttekintést nyújtani.

Miután a gárda Lorenzo Serra Ferrer vezetésével 2005-ben megnyerte a Copa del Reyt (a spanyol kupát) és negyedik helyen végzett a Primera Divisiónban, a klub története során először elindulhatott a Bajnokok Ligájában. Ez azonban inkább hátrányos volt a csapat számára, amely nem bírta a kettős terhelést, tavaly ősszel - amellett, hogy komoly sérüléshullám sújtotta a sevillaiakat - siralmasan szerepelt a bajnokságban, a táblázat utolsó helyén töltötte a karácsonyt.

Tavasszal aztán valamelyest összeszedték magukat Joaquínék és kiharcolták a bennmaradást, ez azonban ettől a gárdától édeskevésnek számított. Serra Ferrer nem is maradt a kispadon, az elnök-tulajdonos Manuel Ruíz de Lopera pedig egy nagy nevet, Javier Iruretát szerződtetett a posztra.

Ha már itt tartunk, Lopera megalomániája sokak ellenszenvét kiváltotta már az egyesületnél (amelynek stadionja is az ő nevét viseli), talán ez is volt az oka annak, hogy a sportvezető átadta az elnöki széket José Léon Gómeznek - az igazi hatalom azonban ezzel együtt továbbra is a tulajdonos kezében összpontosul. De Lopera-ellenes nyilatkozatával a spanyol válogatott jobbszélsője, a klub egykori ikonja, Joaquín is nagy port vert fel, azzal együtt, hogy azt már nem a Betis, hanem a Valencia CF játékosaként tette.

Vele együtt jó néhány klasszis, illetve öreg harcos távozott a nyáron a zöld-fehérektől, többek között Ricardo Oliveira (jelenleg AC Milan), Luis Fernández (Racing Santander) és Fernando Varela (RCD Mallorca). Utóbbi kettő szerződése lejártával hagyta el Sevillát, de a többiekért kapott pénz, különösen a Joaquínért bezsebelt 25 millió euró elegendőnek tűnt ahhoz, hogy Irureta kialakítson egy új, ütőképes keretet.

Hogy ez - eddig - miért nem sikerült, arról jelenleg is zajlik a vita, de a tény attól még tény marad, az új igazolások nem váltak be, a Real Betis pedig ugyanúgy kieső helyen áll, mint tavaly ilyenkor, pedig most "csak" a bajnokságra kéne koncentrálnia az együttesnek. Amely azért valóban nagy nevekkel is erősödött, csatlakozott ugyanis a kerethez az Internacional színeiben a nyáron Libertadores-kupát nyert brazil Jorge Wagner és Rafael Sobis, a svájci válogatott Johann Vogel, a jobb szélre Joaquín helyére a német válogatottal a világbajnokságon bronzérmet szerzett David Odonkor érkezett, valamint jött a védelembe az Iruretával az RC Deportivónál évekig együtt dolgozott Enrique Romero és két, az FC Barcelonánál létszámfelettivé szélsőhátvéd, Óscar López és Damiá Abella.

Utóbbi kettő a csatár Xiscóval és a középhátvéd David Rivasszal együtt az újabb, "menetrendszerű" sérüléshullám következményeként jelenleg nem bevethető, Iruretának szinte mérkőzésről mérkőzésre át kell szerveznie csapatát a gyenge formát mutató és/vagy folyton lesérülő futballisták miatt. Így pedig már érthetővé válik, hogy a tapasztalt tréner, aki a jelenlegi élvonalbeli gárdák közül pályafutása során már öt másik (Racing Santander, Athletic Bilbao, Real Sociedad, Celta Vigo, RC Deportivo) kispadján is ült, miért nem tud eredményeket produkálni.

A zöld-fehérek az eddigi kilenc forduló alatt mindössze négy pontot kapartak össze, a második fordulóban az Athletic Bilbao elleni 3-0-s győzelem még bíztató jövőt ígért, azóta azonban csak egy pontot gyűjtöttek be Riveráék, a hatodik körben az idegenben harmatgyenge RC Deportivo ellen.

Ezért is volt "érdekes" az Andalúziai Helytartóság időzítése, amely épp ezen a héten adta át a 2005-ös év legjobb regionális sportcsapatának járó díjat, mégpedig a Real Betisnek - miközben az együttes sorsdöntő összecsapásra készül, hiszen vasárnap hazai pályán fogadja a Levante UD-t. A "sorsdöntő" jelzőt Irureta aggatta a találkozóra legutóbbi nyilatkozatában, nem véletlenül, az ő szempontjából ugyanis biztosan különös jelentősége van a meccsnek, hiszen amennyiben nem megfelelő eredmény születik, valószínűleg szedheti a sátorfáját.

Ebben az esetben mindössze egy dolognak örülhetne a baszk szakember, jelesül, hogy nem kellene kivennie a részét a télen esedékes költözésből. A Betis ugyanis januárban a Manuel Ruíz de Lopera stadion felújítása miatt ideiglenesen átteszi a székhelyét a csillogó-villogó, 72 000 fő befogadására alkalmas sevillai Olímpico de la Cartuja stadionba, amelyet a város akkor épített, amikor pályázott a 2008-as olimpia megrendezésére.

A pályázat elbukott, a létesítmény pedig momentán erősen kihasználatlan - jobb memóriájú olvasóink esetleg emlékezhetnek rá, itt játszotta a 2003-as UEFA-kupa döntőjét az FC Porto a Celtic FC-vel.