Vágólapra másolva!
A spanyol bajnokságban a szezon rajtja előtt a Real Madrid és az FC Barcelona mellett elsősorban a Valenciát említették, mint fő bajnokesélyest, és a csapat nem is kezdte rosszul a pontvadászatot. Az utóbbi hetekben azonban páratlan sérüléshullám sújtja az együttest, és a keretből összesen nyolc focista is kidőlt a sorból, így a legutóbbi játéknapon két ifistát is be kellett vetnie Quique Sánchez Flores mesternek.

A Valencia gárdája erre az évtizedre nem csak hazájában, hanem nemzetközi porondon is élcsapattá vált, a klub a legutóbbi dekádban kétszer játszhatott BL-döntőt, és az UEFA-kupát is elhódította, 2002-ben és 2004-ben pedig bajnok lett.

Az egyesület az előző szezonban bronzérmes lett a Primera Divisiónban, a nyáron azonban rendkívül komolyan erősített, ami azt jelezte, hogy a csapatnál egyértelműen az aranyérem a cél. Érkezett többek között Fernando Morientes, Asier del Horno és Joaquín is, a gárda pedig remekül rajtolt a pontvadászatban, öt forduló után négy győzelem és egy döntetlen állt a neve mellett - a pontvesztés pedig a címvédő FC Barcelona otthonában jött össze, így az sem volt olyan nagy probléma.

Az viszont annál nagyobb gond volt, hogy sorra dőltek ki az együttes kulcsemberei sérülés miatt. Az első a sorban a Del Horno volt, aki még a nyári felkészülési sérült meg az Achilesén, és így ebben a szezonban még egyetlen tétmérkőzésen sem léphetett pályára a Valencia színeiben. Ezt követően a középpályásokra járt rá a rúd: David Albeldának a spanyol válogatott Észak-Írország elleni Eb-selejtezőjén tört el az állkapcsa, majd felépülését követően a térdszalagja húzódott meg, Rubén Baraja pedig az egyik edzésen szenvedett combizom-szakadást, ami miatt két és fél hónapos pihenőre kényszerült.

A balszélső Vicente a bokaszalagjait rántotta meg, a védelemben és a középpályán is bevethető Carlos Marchenának a térde nem bírta a gyűrődést (felépülése minimum három hónapot vesz igénybe), a támadó középpályás, Jaime Gavilánnak pedig nyolc hónapot kell kihagynia térdszalag-szakadása miatt. Utóbbihoz hasonló sérülést szenvedett az olasz szélsőhátvéd, Emiliano Moretti is a legutóbbi, RCD Espanyol elleni bajnokin, a minap pedig a Portuense elleni kupamérkőzésen az uruguayi Mario Regueiro válla ficamodott ki.

Részben ennek is köszönhető, hogy a Valencia a legutóbbi négy bajnokijából csak egyet tudott megnyerni, és a tabellán visszacsúszott az ötödik pozícióba. Az előző két fordulóban a modern labdarúgás egyik legfontosabb pozíciójában, a védekező középpályás posztján Quique Sánchez Flores kénytelen volt a mindössze húszesztendős, saját nevelésű focistát, Miguel Pallardót bevetni, aki korábban sohasem játszott a felnőttek között, és Moretti sérülését követően a balhátvéd szerepkörében egy másik fiatal, David Cerrajería szerepelt.