Vágólapra másolva!
Nem sokáig tartott a svéd csatár, Zlatan Ibrahimovic önkéntes száműzetése a válogatottól: a támadó, aki a háromkoronások legutóbbi két Eb-selejtezőjéről saját kérésére maradt távol, most bejelentette, hogy jövőre ismét a csapat rendelkezésére áll. Úgy tűnik, nem tetszett neki, hogy a gárdának nélküle is jól megy.

A bosnyák származású támadó a nyári világbajnokságon nem villogott, ám miután csatártársa, Henrik Larsson visszavonult a nemzeti csapattól, a svéd együttesnek kétségtelenül Ibrahimovic lett a legnagyobb sztárja. A szeptemberi, Lettország elleni Európa-bajnoki selejtezőn végig a pályán is volt, de meglehetősen rosszul játszott, és az együttes csak hatalmas küzdelemben tudott nyerni a baltiak ellen a középpályás Kim Källström góljával. A csapat ezt követően Göteborgban készülődött a következő, Liechtenstein elleni találkozóra, és szeptember 3-án, vasárnap a futballisták szabadnapot kaptak, este 11-ig kellett visszaérkezniük a hotelbe. Három labdarúgó, jelesül Olof Mellberg, Christian Wilhelmsson és Ibrahimovic azonban nem futott be időben, csak hajnalban tért vissza a szálláshelyre, éppen ezért a szövetségi kapitány, Lars Lagerbäck úgy döntött, hogy ezt a három futballistát hazaküldi, és nem számít rájuk a miniállam elleni 90 percen - amelyet nélkülük is sikerült megnyerni 3-1-re.

Az ügy ezzel elméletben le is zárult volna, de Ibrahimovic nem érezte úgy, hogy megérdemelte a büntetést. A nyáron a Juventus FC-ből az FC Internazionaléba szerződött játékos az ügynökén, Mino Raiolán keresztül üzent Lagerbäcknek, hogy a svédek következő két Eb-selejtezőjén, Spanyolország és Izland ellen nem óhajt pályára lépni a címeres mezben... A tréner mindenesetre nem esett kétségbe a dolog miatt, meglehetősen higgadtan fogadta a történteket. "Természetesen nem örülök, de tisztelem őt és a döntését. Nem hiszem, hogy bárkit is kényszeríthetnék a válogatottban való szereplésre: ha valaki nem akar játszani a nemzeti csapatban, akkor nincs értelme meghívni. Inkább egy olyan focistára számítok, akiről tudom, hogy maximálisan a válogatottra koncentrál. Remélem, Ibrahimovic a jövőben képes lesz elfogadni a válogatottnál felállított szabályokat" - nyilatkozta a mester.

A spanyolok elleni rangadón Ibrahimovic hiányában Marcus Allbäck szerepelt a csatársorban, aki Liechtenstein ellen is pótolta a bosnyák származású játékost, mégpedig remekül, hiszen kétszer is betalált. Az FC Köbenhavnben szereplő támadó a hispánok ellen is kitett magáért, ugyanis itt is gólt szerzett, akárcsak csatártársa, Johan Elmander - a duó kiválóan futballozott. Ami Mellberget és Wilhelmssont illeti, ők egyaránt pályára léptek a spanyolok ellen, majd Izland ellen is, és a svédek a szigetországiakat is megverték (itt ráadásul Wilhelmsson is eredményes volt), ami azt jelenti, hogy eddigi négy Eb-selejtezőjükön egyetlen pontot sem veszítettek, és százszázalékos teljesítménnyel vezetik csoportjukat a spanyolok, az északírek és az izlandiak előtt.

Ibrahimovic pedig aligha akar kimaradni az egyre valószínűebb Európa-bajnoki szereplésből, arról nem is beszélve, hogy a kezdeti nehézségek után az Interben is egyre jobban játszik. Betalált az AC Milan elleni rangadón, a múlt heti két összecsapáson pedig gólpasszokkal hívta fel magára a figyelmet - ami korábban nem volt jellemző rá. Azt aligha túlzás lenne kijelenteni, hogy megváltozott a hozzáállása, de a jelek szerint jó úton jár, és erre utal az is, hogy ő hívta fel a svéd szakvezetőt, Lars Lagerbäcket. A párbeszéd pontos tartalmáról nem érkezett információ, de a svéd napilap, az Aftonbladet információi szerint Ibrahimovic jörőve ismér a nemzeti tizenegy rendelkezésére áll.