Vágólapra másolva!
A nyári világbajnoikságon szerepelt "sztáredzők" közül Sven-Göran Erikssonról már a torna előtt lehetett tudni, hogy a vébét követően szabad lesz. Ennek ellenére a svéd mesternek még mindig nincs új csapata, noha hétről hétre más klubbal, esetleg válogatottal hozzák össze - legutóbb Nigéria került szóba.

Eriksson magyar szemnek szokatlanul hosszú ideig irányíthatta az angol válogatottat, hiszen 2001 elején került a háromoroszlánosok kispadjára, és egészen 2006 nyaráig maradt ott. Sokak szerint akár hosszabb ideig is vezethette volna az angol csapatot, ha nincsen az emlékezetes "sejk-botrány", amelynek során az év elején az egyik angol bulvárlap inkognitóban lévő újságírójának elárulta, hogy jó pénzért szívesen venné át akár az Aston Villa vezetését is.

Ezt követően az FA bejelentette, hogy a vébével lejáró szerződését nem hosszabbítják meg, vagyis már az év elején tudni lehetett, hogy nyártól Eriksson szabad lesz.

Ennek megfelelően már tavasszal mentek a találgatások, hogy a skandináv szakember hol folytatja pályafutását: szóva hozták például a Real Madriddal is, de a királyi gárda végül Fabio Capellót választotta. A vébét követően aztán a pletykák még vadabbak lettek: Eriksson szóba került a dél-afrikai válogatottnál, de a Bafana-Bafana végül a brazil Carlos Alberto Parreirát választotta; az Egyesült Államok labdarúgó-szövetsége a jelek szerint inkább Jürgen Klinsmannt látná szívesen a kispadján; a jamaicaiak ajánlatát pedig maga Eriksson utasította el.
A tréner ügynöke szerint egyébként a szakember egy Bajnokok Ligájában induló csapatnak is nemet mondott közvetlenül a vébé követően - a klub nevét azonban nem árulták el.
A találgatások azóta is állandóak: elég, ha egy sztárklub kicsit is rosszabbul szerepel, máris kapcsolatba hozzák Erikssonnal.

Így aztán pár hete még arról cikkeztek az újságok, hogy az FC Internazionale a svéd trénert látná szívesen Roberto Mancini helyén a kispadon, ám úgy tűnik, hogy Milánóban továbbra is bíznak Manciniben; később a portugál Benficánál merült fel Eriksson neve, ami nem meglepő, lévén a svéd korábban dolgozott Lisszabonban - de ebből sem lett semmi.

Az utóbbi hetekben aztán az angol klubok kerültek elő: először a West Ham United, ahol az MSI nevű médiacég esetleges "hatalomátvétele" kapcsán rebesgették, hogy Alan Pardew helyére Eriksson kerülhet; majd pedig lapok szerint a Newcastle Unitednél merült fel Eriksson neve Glenn Roeder helyére.

A svéd tréner ügynöke, Athole Still természetesen az összes híresztelést cáfolta, mint ahogyan azt is, hogy Eriksson felvette volna a kapcsolatot a nigériai szövetséggel, és hamarosan a Szuper Sasok élére kerülhet.

Ugyanakkor abban szinte mindenki biztos, hogy a svéd nem sokáig lesz munka nélkül, és a szakértők valószínűbbnek tartják, hogy majd hatéves szövetségi kapitánykodás után egy klubnál szeretne dolgozni. És amíg Eriksson valahová tényleg alá nem ír, addig biztos, hogy hétről hétre fel fog merülni a neve valamelyik csapatnál.