Vágólapra másolva!

Állami szerepvállalás nélkül nem lesz jobb a focink

Élvonalbeli hazai edzők, korábbi szövetségi kapitányok, illetve a szövetség illetékesei egyeztettek pénteken a következő hat évre szóló labdarúgó szakmai koncepcióról és megállapították, hogy az eddiginél aktívabb állami szerepvállalás nélkül nem lehet sikeres az elkészült tervezet.

Az MLSZ honlapján olvashatók szerint Kisteleki István, a szövetség elnöke két héttel ezelőtt kérte fel a szakembereket, az edzőbizottságot és a Felnőttképzési Intézetet, hogy készítsék el a következő időszakra érvényes szakmai programot, amely biztosítéka a sikeresebb jövőnek. Pénteken erről a programról tanácskoztak.

Baranya István, a Felnőttképzési Intézet igazgatója szerint a siker kulcsa az utánpótlásnevelés. A szakember úgy véli, több program is elindult, de mindegyik félbeszakadt, ezért most olyan hosszú távú programot kell kidolgozni, amely négy-hat évre szól és végig is lehet vinni.

A trénerek egyetértettek abban, hogy a sportág tömegbázisát kell szélesíteni, melyet regionális akadémiák létrehozásával lehet elérni. Ezek az MLSZ útmutatásai alapján működnének.

Természetesen szóba került az állami szerepvállalás is. "Az állam 4,2 milliárd forintot költött a műfüves pályák építésére, ám a tapasztalat az, hogy a pályázatok elbírálása az MLSZ véleményének kikérése nélkül történt, és az új létesítményeket többségében nem a gyermeklabdarúgók vették birtokukba" - mondta Baranya. "Magyarországon minden második sportoló futballista, ezért a hazai labdarúgásnak ennek megfelelő számú és minőségű létesítményre van szüksége."

Az összejövetelen elhangzott: a résztvevők megfelelőnek tartják az élvonalban szereplő csapatok számát, de a másod és harmadosztályban a színvonal emelése érdekében létszámcsökkentést javasolnak.