Vágólapra másolva!
Vlatko Markovic, a Horvát Labdarúgó Szövetség elnöke szerint hazájának a szurkolói rendbontások ellenére komoly esélye van arra, hogy Magyarországgal közösen megszerezze a 2012-es Európa-bajnokság rendezési jogát.

"Európai partnereinkkel folytatott megbeszéléseim után nyugodtan ki merem jelenteni, hogy nagyon biztatóak a kilátásaink, ez a meggyőződésem tovább erősödött Lennart Johansson UEFA-elnök budapesti látogatása után" - nyilatkozta Markovic a Reuters hírügynökségnek. "Johansson úr többször is azt mondta, hogy a sportág fejlődésének és további népszerűsítésének kifejezetten jót tesz, ha kis nemzetek nagy eseményeket bonyolítanak le."

Markovic szerint a közelmúlt szurkolói rendbontásai, tiltakozásai nem befolyásolják a döntéshozókat. "A huligánokkal szemben a leghatározottabban kell fellépni, csak a könyörtelen szigor segíthet. Sajnos a világon mindenhol akadnak ilyen őrültek, ezzel az UEFA is tisztában van."

Az október 11-ei, zágrábi Horvátország-Anglia Európa-bajnoki selejtező előtt és után is összecsaptak egymással a két válogatott drukkerei, az európai szövetség fegyelmi vizsgálatot indított a két ország futballszövetsége ellen. Augusztusban horvát drukkerek az Olaszország elleni barátságos találkozón horogkeresztet formáltak a lelátón.

Budapesten az UEFA szemlebizottságának látogatása idején, szeptember 29-én a drukkerek demonstrációt szerveztek, melyen többek között a magyarországi rendezés ellen is tiltakoztak. Az UEFA végrehajtó bizottsága áprilisban jelöli ki a 2012-es kontinensbajnokság helyszínét. Magyarország és Horvátország mellett Ukrajna Lengyelországgal közösen, Olaszország pedig önállóan nyújtotta be jelentkezését.