Vágólapra másolva!
Az elmúlt hetekben több angol élvonalbeli csapatnál is felmerült az edzőváltás lehetősége, legalábbis a brit lapok szerint, és erre több tréner is reagált. A Manchester City szakvezetője, Stuart Pearce például felvetette annak a lehetőségét, hogy a játékosokhoz hasonlóan az edzőknél is legyen átigazolási szezon, és a klubok csak akkor szerződtethessenek új trénert.

Az angol bajnokságban a hét végéig kilenc forduló zajlott le, és mint minden esztendőben, ezúttal is vannak olyan csapatok, amelyek elmaradnak a várakozástól - és ennek megfelelően inog a kispad a tréner alatt. Elsőként a West Ham Unitedet kell megemlíteni, amely sorozatban nyolc mérkőzésen szenvedett vereséget (ebben két UEFA-kupa-mérkőzés és egy ligakupa-meccs is benne van), nem meglepő tehát, hogy a szakvezető, Alan Pardew állása nincs biztonságban.

A nyáron két argentin világklasszissal is erősítő klubot csupa nagynevű mesterrel hozták kapcsolatba, a lapokban megjelent Sven-Göran Eriksson vagy éppen Luis Felipe Scolari neve is a Kalapácsosok kapcsán - de a klub természetesen mindent cáfolt.

Persze nem csak Pardew posztját "kóstolgatják" az újságírók, az elmúlt hetekben szóba került már Glenn Roeder (Newcastle United), Iain Dowie (Charlton Athletic), Gareth Southgate (Middlesbrough FC), Stuart Pearce (Manchester City), sőt, még Rafa Benítez (Liverpoool FC) menesztése is - természetesen csak pletykaszinten, hiszen az egyesületek hivatalosan egyiket sem erősítették meg. Az angol bulvársajtó viszont ebből a szempontból meglehetősen kemény tud lenni, és a trénerek részéről többen is kifejezték a meglehetősen negatív véleményüket a dolog kapcsán.

A minap például a Manchester United szakvezetője, Sir Alex Ferguson fejtette ki azon nézetét, mely szerint a kluboknak türelmesebbnek kellene lennie az edzőikkel szemben. "Semmi bizonyíték nincsen arra, hogy a tréner kirúgása magával hozza az eredmények javulását" - jelentette ki Ferguson. Kollégája, Stuart Pearce pedig egy érdekes koncepcióval állt elő: szerinte szerencsés lenne, ha az edzők számára ugyanúgy létrehoznának egy átigazolási időszakot, mint ahogy a focisták is csak bizonyos időközönként válthatnak klubot.

"Nevetségesnek tartom, hogy egyetlen rossz meccs után máris kétségbe vonják a trénerek hozzáértését. Szerintem ez nem tesz jót a sportágnak. Nem hiszen, hogy például Alan Pardew a nyár óta rosszabb edzővé vált volna" - mondta a maga jellegzetesen vehemens stílusában Pearce.

Az angol trénerek felháborodása mindenesetre furcsán veszi ki magát, ha figyelembe vesszük, hogy a topligák közül a Premier League-ben váltják le a legnehezebben a trénereket. Ebben a szezonban a Bundesligában már két edzőcsere is volt, de a francia Ligue 1-ben és a spanyol Primera Divisiónban is váltottak már le szakembert, míg a Serie A-ban a Torino három nappal a bajnoki rajt előtt rúgta ki a csapatot az élvonalba vezető Gianni de Biasit.

Ehhez képest a Premier League-ben jelenleg még minden klubnál ugyanaz a szakember dolgozik, mint a bajnoki rajtnál, arról nem is beszélve, hogy más országban sokkal ritkábban fordul elő, hogy egy szakember több mint tíz éven keresztül üljön ugyanazon gárda kispadján - mint Angliában Arsene Wenger az Arsenalnál vagy Sir Alex Ferguson a Manchester Unitednél. A West Ham Unitednek például 1901-es alapítása óta mindössze 11 trénere volt...