Vágólapra másolva!
Pár évvel ezelőtt Nagy-Britanniában az egyik fő beszédtéma volt, hogy a két skót élcsapatnak, a Celticnek és a Rangersnek nem lenne-e jobb, ha az angol élvonalban szerepelnének, de a dolog csak elméleti síkon mozgott. Most azonban az Aston Villa mestere, Martin O'Neill megpróbálja gyakorlatba is megvalósítani, hiszen a Celtic egykori mester már három volt játékosát is leigazolta a birminghamiekhez, és továbbiakat is csábít - köztük Henrik Larssont is.

A Skóciában csak Old Firmnek nevezett két glasgowi egyesület a nyolcvanas évek második felétől egészen a legutóbbi idényig messze kiemelkedett a skót bajnokság mezőnyéből, rendre ez a két csapat végzett az első két helyen a pontvadászatban. Ennek kapcsán vetették fel sokan, hogy a Celticnek, illetve a Rangersnek jobb lenne, ha egy olyan bajnokságban szerepelnének, amelyben komolyabb versenyhelyzet van, és egy időben gyakori beszédtéma volt a glasgow-iak esetleges Premier League-be való "költözése" - amely azonban mindig csak elméleti lehetőség maradt.

A jelenlegi pontvadászatban azonban az angol Aston Villát akár "mini-Celticnek" is felfoghatjuk, elvégre a birminghamiek edzője nem más, mint a Keltákkal korábban két bajnoki címet is szerzett Martin O'Neill, aki máris három volt focistáját Angliába csábította, és továbbra is a Celticből erősítene. Az, hogy a bolgár Sztilian Petrov kevéssel az átigazolási időszak vége előtt a Villába szerződött, tulajdonképpen nem is volt olyan meglepő dolog, elvégre a középpályást az elmúlt években több Premier League-es egyesülettel is kapcsolatba hozták, maga is távozni akart a Celticből, és játéktudását tekintve egyáltalán nem lóg ki az angol élvonalból.

A másik két exceltices szerződtetése viszont nem volt ilyen egyértelmű. Petrov után a francia Didier Agathe és az angol Chris Sutton is a Villa Parkba szerződött, annak ellenére, hogy már mindketten túlvannak pályájuk csúcsán, és a Celticnél nem is tartottak rájuk igényt. Ennek megfelelően Agathe csak próbajáték után kapott kontraktust az Aston Villánál, és szerződése csak rövid távra szól, de aligha tévedünk nagyot, ha azt gondoljuk: amennyiben nem O'Neill lenne a birminghamiek mestere, aligha tesztelték volna. Suttont illetően is valami hasonló volt a helyzet: Luke Moore súlyosnak tűnő sérülése miatt a Villának szüksége volt egy támadóra, mégpedig olyanra, aki ingyen igazolható, elvégre az eset a transzferidőszak lejárta után történt. Márpedig Suttonnak nyár óta nem volt klubja, és O'Neillt még az sem zavarta egykori focistája leigazolásában, hogy a csatár az előző idényben éppen a Villa városi riválisánál, a Birmingham Citynél szerepelt, sőt, még gólt is szerzett újdonsült csapata ellen.

Jelenleg tehát három olyan futballista van a Villa keretében, aki korábban a Celticnél dolgozott O'Neill keze alatt, de ez a szám tovább növekedhet. Az Aston Villa kiszemeltjei között ugyanis ott van a Kelták támadó középpályása, Shaun Maloney, akit az előző szezonban az év játékosának választottak meg Skóciában, és a 23 esztendős focista mostanában is remekel, szeptemberben ő volt a hónap legjobbja a skót pontvadászatban. Maloney szerződése a szezon végén jár le, és a hírek szerint több angol egyesület is érdeklődik iránta, de egyáltalán nem jelentene meglepetést, ha végül Birminghamben kötne ki.

Annál nagyobb szenzáció lenne, ha O'Neill el tudná csábítani egy másik egykori focistáját, a svéd Henrik Larssont - a csatár ugyanis elméletileg az év végén befejezi pályafutását. A Celtic csapatában minden létező góllövési rekordot megdöntött Larsson a glasgow-i klubtól az FC Barcelonához igazolt, majd a katalánoktól a győztes BL-döntőn búcsúzva hazatért a Helsingborgs BK-hoz. Egykori nevelőegyesületében Larsson június óta már hat találatot szerzett, és vezérletével a gárda kilenc mérkőzés óta veretlen, fel is jött a tabellán a negyedik helyre. A támadó ugyan azzal a szándékkal tért haza Svédországba, hogy ott fejezze be pályafutását, de O'Neill úgy véli: meg tudná győzni arról, hogy próbálja ki magát Angliában.