Vágólapra másolva!
Az olasz labdarúgásban évtizedes hagyománya van az argentin labdarúgók honosításának: már az 1934-es világbajnok gárdában is rengeteg "oriundo" volt, azaz olyan futballista, aki argentinként született, de később olasz válogatott lett. Úgy tűnik, a trend nem fejeződik be Mauro Germán Camoranesivel, a taljánok legfrissebb "kiszemeltje" a most 16 éves szupertehetség, Fernando Forestieri.

A squadra azzurrában az 1930-as években vált közkedveltté az argentin focisták honosítása, és az úgynevezett oriundóknak nagy szerepük volt abban, hogy a Vittorio Pozzo által irányított olasz nemzeti tizenegy 1934-ben világbajnoki címet nyert: a csapat két kulcsfigurája, Raimundo Orsi és Luis Monti is szerepelt korábban az argentin válogatottban.

A hatvanas években az Aranylabdával is kitüntetett Omar Sivorí is hasonló utat járt be, a legutóbbi példa pedig Mauro Germán Camoranesié, aki szülőhazájában ugyan nem volt válogatott, de később Itáliába szerződött, idén pedig világbajnok lett a taljánokkal. Az olasz válogatottban eddig összesen 16 olyan labdarúgó szerepelt, aki Argentínában született.

A jelek szerint ez a folyamat ma sem ért véget, a különbség csupán annyi, hogy immár rendkívül fiatalon megpróbálják honosítani a nagy tehetségeket. Az olasz U17-es válogatott mestere, Luca Gotti ennek megfelelően a minap meghívót küldött a Serie B-s Genoa együttesében futballozó Fernando Forestierinek - aki két éve még a Boca Juniors labdarúgója volt, és természetesen az argentinok is szívesen látnák korosztályos csapatukban.

Az 1990-es születésű Forestierit leginkább a jelenleg az FC Barcelonában futballozó Lionel Messihez szokták hasonlítani, már csak azért is, mert akárcsak Messi, ő is a Newell's Old Boysban kezdte pályafutását. Innen aztán előbb a Bocába került, majd 2005-ben egy egészségügyi probléma kapcsán Olaszországba utazott, ahol sikerült is őt meggyógyítani.
Forestieri azonban nem tért vissza Argentínába, hanem a Genoához szerződött, és a talján klub ificsapatában folytatta pályafutását - ebben a szezonban a primeraverában, azaz a tartalékok között öt mérkőzés alatt négy gólt ért el.

Az argentin U17-es csapat a hét elején egy négyes tornán vett részt, és a csapat edzője, Hugo Toccali meg is hívta Forestierit a csapatba, azonban a szupertehetség nemet mondott a meghívásra. A hírek szerint azért, mert az olaszok korosztályos csapata is csábítja - úgy tűnik, sikerrel. Míg az argentin U17-es csapat 4-0-ra nyert nélküle az új-zélandiak hasonló együttese ellen, addig Forestieri a talján gárdával edzőtáborozott, és minden bizonnyal ott lesz a squadra azzurrában novemberben is, a korosztályos Eb-selejtezőkön, ahol az olaszok Máltával, Szerbiával és Andorrával kerültek egy csoportba.

Az argentin U17-es nemzeti csapatban egyébként nem ő lenne az egyetlen légiós: a gárdában szerepel a spanyol Leganésban futballozó Lucas Trecarichi, illetve az olasz Udinese focistája, Federico Laurito. Ők haza is utaztak az ominózus tornára, sőt, Új-Zéland ellen mindketten eredményesek voltak. Lauritót egyébként hasonlóan nagy tálentumnak tartják, amit jól jelez, hogy az Udinese 1,7 millió dollárnak megfelelő összeget adott érte a Newell'snek. A csatár játékstílusát Hernán Crespóéhoz szokták hasonlítani, és bár az udinei egyesületnél még "csak" a primaverában szerepel, már többször is együtt edzhetett a felnőttekkel.