Vágólapra másolva!
Guinea meglepetésre két góllal nyert az esélyesebb Dél-afrikai Köztársaság ellen a labdarúgó Afrika-kupán, a C csoport nyitófordulójában. A másik találkozón a címvédő Tunézia 4-1-re verte Zambiát, a brazil származású Francileudo Santos három góllal segítette csapatát.

Afrika-kupa, C csoport, 1. forduló:
Guinea - Dél-afrikai Köztársaság 2-0 (0-0)
gól: S. Bangoura (78.), O. Bangoura (88.)

Tunézia - Zambia 4-1 (1-1)
gól: Santos (36., 83., 93.), Buazizi (52.), illetve Chamanga (9.)

Kis híján verekedésbe torkollott a szövetségi kapitány, Stephen Keshi és a legjobb togói labdarúgó, Emmanuel Adebayor vitája a Kongó ellen 2-0-ra elveszített Afrika-kupa-mérkőzést követően.

Az afrikai világbajnoki selejtezők legeredményesebb csatára azzal vádolta meg a szövetségi kapitányt, hogy azért nem jelölte Kongó ellen a kezdőcsapatba, mert korábban nem kötött vele menedzseri szerződést, pedig a kapitány azt ígérte neki, hogy ki tudja közvetíteni Angliába, a Premier League-be.

A játékos egy másik ügynök segítségével igazolt januárban az AS Monacóból az Arsenalhoz. A szakember közvetlenül a meccs előtt mégis a kezdők közé jelölte Adebayort, akit a csapattársak vettek rá arra, hogy vállalja a játékot. A lefújás után a csapat buszán Adebayor bejelentette, hogy elege van az edzőből és vasárnap hazautazik az édesanyjához.

Keshi a szemtanúk szerint megpróbálta lebeszélni a futballistát, majd azzal fenyegette meg, hogy nem viszi ki a világbajnokságra. Amikor Adebayor úgy válaszolt, hogy addig még sor kerülhet egy kapitányváltásra, Keshi rá akart rontani a futballistára, de a többiek lefogták. Bachirou Salou, a togói küldöttség tagja úgy véli, nem történt semmi rendkívüli. "A vereség után a kapitány kicsit összeveszett a legjobb játékosával, máshol is előfordult már ilyesmi."Adebayor egyelőre nem hagyta el a válogatottat.