Vágólapra másolva!
Lamperth Mónika belügyminiszter nemzeti ügynek nevezte a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság rendezési jogának elnyerését hétfőn, azon a Parlamentben tartott megbeszélésen, amelyen mindenki megjelent, aki bármilyen formában segítheti a kandidálás sikerét. Vlatko Markovic, a Horvát Labdarúgó Szövetség elnöke azt hangoztatta, hogy az egység a garancia az eredményes munkára.

"A sikerhez társadalmi összefogásra és közös felelősségvállalásra van szükség. Éppen ezért azt javaslom, beszéljük meg, hogy ki mit tud vállalni, mert a két állam önmagában kevés a rendezési jog elnyeréséhez, hiszen nem az országok, hanem a szövetségek pályáztak az eseményre" - mondta Lamperth Mónika.

Mandur László, az Országgyűlés alelnöke beszédében azt emelte ki, hogy a két országgyűlés elsöprő többséggel határozott a pályázat támogatásáról, ami egyértelműen a politikai konszenzust mutatja. "Fantasztikus ez a széles körű összefogás, és boldog vagyok, hogy ilyen elit társaságban lehetek. Nemcsak sportvezetőket, üzletembereket láthatok, hanem egykori játékostársakat, mint például Buzánszky Jenő vagy Mészöly Kálmán. Ez az egység, ami megmutatkozik ezen a megbeszélésen is, garancia a jó és eredményes munkára" - mondta Vlatko Markovic, a horvát szövetség elnöke.

Kisteleki István, a Magyar Labdarúgó Liga első számú vezetője Lamperth Mónikának egy virágcsokrot nyújtott át, amely nemzeti színekben pompázott, s egy labda volt a közepén. "Ezzel szeretnénk megköszönni, hogy a kormány bizalmat szavazott a labdarúgásnak, s mindent megteszünk, hogy rászolgáljunk erre" - mondta Kisteleki.

A végleges pályázatot május 31-ig kell benyújtani az UEFA-nak, melynek végrehajtó bizottsága december 8-án dönt, hogy a magyar-horvát, lengyel-ukrán vagy az olasz pályázat nyeri-e el a 2012-es kontinensviadal rendezési jogát. Markovic és a magyar pályázati szervezőbizottság elnöke, Gyárfás Tamás egyformán optimistán tekint előre, s úgy vélik, jó esély kínálkozik arra, hogy a magyar-horvát jelentkezés járjon sikerrel.