Vágólapra másolva!
A Serie A negyedik fordulójában lejátszott Parma FC-AS Roma találkozón az első pillantásra semmilyen különleges esemény nem történt azon kívül, hogy a vendégek meglepően simán nyertek 4-0-ra. Pedig ez a 90 perc bizonyos szempontból kiemelkedett az olasz bajnokságból: a két gárdában összesen hét saját nevelésű futballista lépett pályára.

Az olasz bajnokságban a legtöbb topligához hasonlóan rengeteg idegenlégiós futballozik, ráadásul talán a Serie A-ban a legkönnyebb a mozgás a játékospiacon, legalábbis ami az országhatáron belüli transzfereket illeti. Egyedül itt létezik például az az intézmény, hogy egy futballista játékjogát két klub közösen is birtokolhatja, és minden egyes szezon végén amolyan vakliciteket szokat végrehajtani annak érdekében, hogy az adott focista melyik csapathoz kerüljön.

Különösen nehéz a saját nevelésű fiatalok sorsa a sztárkluboknál, ahol az állandó eredménykényszer miatt a szakvezetők nem szívesen kockáztatnak egy tehetséges ifjonccal.
Így aztán az AC Milan játékoskeretében jelenleg csak három saját nevelésű futballista található, akik közül Christian Brocchi csak hosszas kerülővel tért vissza Milánóba, a másik két játékos, Paolo Maldini és Alessandro Costacurta pedig még egy másik korszakban, 20 évvel ezelőtt kezdték pályafutásukat.

Még rosszabb a helyzet az FC Internazionalénál, ahol az egész keretben összesen csak három talján futballista található, amelyből csupán az ifjú Marco Andreolli saját nevelésű - de ő nagyon messze van a kezdő tizenegytől. A Fiorentinában csak Davide Brivio kezdte Firenzében a pályafutását, de ő ebben a pontvadászatban még nem lépett pályára, míg a Laziónál vagy a jelenlegi pontvadászatban remeklő Palermóban egyetlen olyan labdarúgó sincs, aki a klub utánpótlásából került volna fel a felnőttek közé.

Az üdítő kivételt az AS Roma és a Parma FC jelenti, e két egyesületnél a legnagyobb a saját nevelésű labdarúgók száma a keretben, és ezen focisták többsége rendszeresen játéklehetőséget kap. A két csapat egymás elleni találkozóján a pármaiaknál Alfonso de Lucia állt a kapuban, a középpályán pedig ott volt Daniele Dessena, akit a szünetben Daniele Paponi váltott - ők mindhárman Parmában kezdték pályafutásokat.

Ami a Romát illeti, itt szinte a teljes középpályás-sor a klub utánpótlás-nevelését dícséri: kezdve a lassan az egyesület szimbólumává váló Francesco Tottival a szintén válogatott Daniele de Rossin keresztül egészen Alberto Aquilaniig és Aleandro Rosiig. Utóbbi két focista be is talált a pármaiak ellen, míg Totti, illetve De Rossi a nyár óta világbajnoknak mondhatja magát.

De a Farkasoknál ott van még a keretben az előző fordulóban betalált Stefano Okaka Chuka, aki szintén tősgyökeres római, akárcsak a fiatal Valerio Virga, a középpályás Massimiliano Marsili, valamint a két cserekapus, Gianluca Curci és Carlo Zotti.