Vágólapra másolva!
Tiltakozó demonstrációt tervez péntekre, Budapestre hat élvonalbeli labdarúgóklub szurkolói csoportja.

A debreceni, a diósgyőri, a ferencvárosi, a kispesti, az újpesti és a székesfehérvári drukkerek az MTI-hez eljuttatott közleményben foglaltak szerint a "Rendet! - demonstráció a magyar futball vezetés megújulásáért" elnevezésű, a Roosevelt téren 18 órakor kezdődő bejelentett akcióval a magyar labdarúgás irányítóinak alkalmatlanságára kívánják felhívni a figyelmet.

A kezdeményezők azzal indokolják a megmozdulás szükségességét, hogy "a Magyar Labdarúgó Szövetség vezetése (...) a szurkolókat kiáltja ki első számú felelősnek a magyar futball jelenlegi helyzetéért".

"Bennünk látja a fejlődés legfőbb gátját, mint ez csaknem minden megnyilvánulásából, különböző kétes indokú és célú szurkoló ellenes intézkedéseiből (szektorbezárások, pontlevonással való fenyegetés, a vélemény és szólás szabadságának nagyarányú korlátozása) leszűrhető. Mindezekkel, meggyőződésünk, hogy saját felelősségüket és szakmai alkalmatlanságukat próbálják elfedni" - áll a közleményben.

A felhívás megfogalmazói úgy vélik, "hosszú évek óta ugyanaz a belterjes, megújulni nem tudó és nem is kívánó, a futballunk felemelkedéséhez szükséges alapvető és radikális változásokat még koncepció szinten sem kidolgozó "futball elit" tagjai cserélődnek - az éppen aktuális erőviszonyoknak megfelelően - a vezetői posztokon".

A tüntetők egy közösen elfogadott petíciót kívánnak átadni az akkor éppen Budapesten tartózkodó, a magyarországi Eb-rendezés feltételeit vizsgáló UEFA-delegáció tagjainak, melyben a közlemény szerint tájékoztatnák őket a magyar futballirányítók szurkolói ügyekben tapasztalt kompromisszum képtelenségéről és számukra tendenciózusan hátrányos állásfoglalásairól, döntéseiről.

A szurkolói csoportok által az esemény szervezésével megbízott Magyar Balázs, aki a Ferencvárosi Szurkolók Szövetségének (FSZSZ) elnöke, az MTI érdeklődésére elmondta, nehéz ugyan megjósolni, hányan jelennek majd meg a demonstráción, de több száz drukker részvételére számítanak.

Gyárfás Tamás, a 2012-es Eb pályázati bizottságának magyar elnöke közleményben reagált a demonstráció hírére.

"A gyülekezési szabadság, a szólásszabadság, a demokrácia mind-mind megengedi, hogy bárki, így a labdarúgás hívei is kifejezésre juttassák szándékukat, akaratukat. Ha a szervezett összefogás, a tüntetés előre viszi a magyar sport, ezen belül a magyar labdarúgás érdekeit, akkor nemcsak nem lehet, hanem nem is szabad ellene fellépni. A 2012. évi horvát-magyar közös labdarúgó Európa-bajnoki pályázatnak ha más értelemben is, de ugyanaz a célja: segíteni kívánja a valóban számos gonddal, nehézséggel, anyagi és erkölcsi problémával küszködő magyar labdarúgás érdekeit. Ha Horvátország és Magyarország lehet a rendező, az minden bizonnyal értéket, sikert, örömöt jelent a szurkolók, így a Ferencváros, az Újpest, a Debrecen, a Kispest, a Videoton és a Diósgyőr híveinek is.

A 2012. évi Labdarúgó Európa-bajnokság pályázati bizottsága a maga módján kíván hozzájárulni a sportág felemelkedéséhez. Nyilván a szurkolók úgy érzik, nekik a tervezett tüntetéssel kell kifejezésre juttatniuk a sportág, a labdarúgás iránti eltökéltségüket. Csak remélni tudjuk, hogy az UEFA szakbizottsága a labdarúgás iránti rajongást, a játék szeretetét véli felfedezni a péntek esti tüntetésen" - áll Gyárfás-állásfoglalásban.