Vágólapra másolva!
A labdarúgás történetében eddig egyetlen olyan ország sem volt, amely háromszor rendezhette meg a sportág legnagyobb seregszemléjét, a világbajnokságot. Ezt a rekordodt szeretnék megdöntetni a mexikóiak, akik a hírek szerint komolyan fontolgatják, hogy jelentkezzenek a 2014-es vébé megrendezésére.

A FIFA még a 2002-es világbajnokság előtt hirdette meg azon elvét, hogy a jövőben igyekszik kontinensek szerinti rotációt alkalmazni a vébék megrendezésének kiosztásakor. Akkoriban erre a kijelentésre azért volt szükség, mert a 2006-os tornára korábban Dél-Afrikát tartották a legesélyesebbnek, és amikor végül (elsősorban Franz Beckenbauer lobbijának hatására) Németország kapta meg a vébé rendezésének jogát, akkor az afrikai országok meglehetősen elégedetlenek voltak. Így viszont biztossá vált, hogy 2010-ben a fekete kontinensre kerül a vébé, és így is lett, a következő viadalra Dél-Afrikában kerül majd sor.

Mindez azonban egyben azt jelenti, hogy 2014-ben az amerikai kontinens következik, elvégre 2002-ben Ázsiában, 2006-ben pedig Európában volt a torna. Ez előzetes esélylatolgatások során (hiszen még a hivatalos pályázatok benyújtásáig is rengeteg idő van) leginkább Brazíliát szokták emlegetni, hiszen az egyetlen ötszörös világbajnok országról van szó, ahol a labdarúgás hatalmas népszerűségnek örvend. A brazilok mellett még az argentinok kerültek szóba, mint lehetséges rendezők, elvégre itt is óriási hagyományai vannak a sportágnak, azonban most úgy tűnik, hogy egy harmadik állam is versenybe szállhat a vébéért.

A minap ugyanis a Mexikói Labdarúgó-szövetség (FeMexFut) elnöke, Justino Compeán egy sajtótájékoztatón mintegy mellékesen megjegyezte, hogy az ország szívesen rendezne ismét labdarúgó-világbajnokságot. Tény, hogy a közép-amerikai ország egyre inkább felzárkózik Brazília és Argentína mögé a nemzetközi labdarúgás színpadán: az El Tri becenévre hallgató válogatott rendre ott van a vébéken, és 1998 óta mindig túljutott a csoportkörön, klubcsapatai kiválóan szerepelnek a Libertadores-kupában (amely elméletileg a dél-amerikai együttesek viadala), játékosai közül pedig egyre többen szerződnek Európába, miközben a mexikói klubok a dél-amerikai futballisták számára jelentenek ideális célpontot.

A múlt is Mexikó mellett szól, hiszen az országban már két világbajnokságot is rendeztek, és mindkettő rendkívül sikeres volt. Az 1970-es viadalt sokan minden idők legjobb vébéjének tartják, és az 1986-os torna is emlékezetes volt - ráadásul azt a mexikóiak beugróként rendezték meg, mivel az eredetileg kijelölt Kolumbia az országot sújtó földrengés miatt visszalépett.