Vágólapra másolva!
Horvátország után szerdától Magyarországon látogatja sorra a kijelölt helyszíneket az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) legmagasabb szintű szakértői bizottsága, amely tapasztalatai alapján előterjesztést készít a végrehajtó bizottság tagjainak a 2012-es Eb-pályázatot illetően.

Hétfőtől Zágráb, Split, Eszék és Rijeka szerepel a hattagú küldöttség útitervében. A bizottság szerdán, a kora délutáni órákban érkezik Debrecenbe, ahol - többek között - Kósa Lajos polgármester, Kisteleki István MLSZ-elnök és Gyárfás Tamás, a pályázati bizottság magyar elnöke fogadja a vendégeket.

A delegáció tagjai másnap, csütörtökön helikopterrel Székesfehérvárra, majd Győrbe utaznak, ahol Warvasovszky Tihamér, illetve Balogh József polgármester társaságában tekintik meg a különböző létesítményeket.

Még ugyanaznap este Budapesten Lamperth Mónika, sportot is felügyelő miniszter látja vendégül a bizottságot. Szeptember 29-én reggel az UEFA-szakértők Orbán Viktor volt miniszterelnökkel találkoznak, majd délben Gyurcsány Ferenc kormányfőt keresik fel a Parlamentben. A pályázat egyik fővédnöke, Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter ebédet ad a vendégek tiszteletére, 14 órakor pedig a Városházán Demszky Gábor főpolgármester tart prezentációt számukra.

Az UEFA szaktekintélyei az elmúlt napokban hasonló céllal Lengyelországban és Ukrajnában jártak, majd Olaszországba utaztak. Kiemelten a horvát-magyar tapasztalatokról, de ugyanúgy a másik két pályázónál tett látogatásról szeptember 29-én, pénteken, déli 12 órakor az Országházban Mikael Salzernek, a nemzeti válogatottakkal foglalkozó UEFA-bizottság elnökének vezetésével nemzetközi sajtótájékoztatóra kerül sor, melyen részt vesz Kisteleki István, a magyar és Vlatko Markovic, a horvát szövetség elnöke.

Gyárfás Tamás, a pályázati bizottság magyar elnöke azt mondta: függetlenül az itthon történtektől, a feszült politikai helyzet miatti zavargásoktól, mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a horvát-magyar pályázat szakmai feltételeinek a legmagasabb színvonalon tegyenek eleget.