Vágólapra másolva!
A Schalke 04 csapata a hét végén a Hertha BSC ellen elszenvedte első vereségét ebben a szezonban, de a berlini meccs végeredménye még nem lett volna olyan nagy gond a gelsenkircheniek számára, elvégre még sok van hátra a szezonból. Az viszont már nagyobb probléma lehet, hogy a meccs előtt a tréner, Mirko Slomka kitette a keretből német válogatott csatárát, Gerald Asamoah-t, és az események arra utalnak, hogy a csapat háza táján nem a legjobb a hangulat.

A Királykékek az előző idényben megszerzett negyedik pozíciót követően a mostani pontvadászatban a dobogóra kerülést tűzték ki célul maguk elé, és az első fordulókban nem is szerepeltek rosszul. A csapat mestere, Mirko Slomka meglehetősen támadó felfogásban szerepeltette együttesét, a 4-3-3-as felállásban a középcsatár posztját Kevin Kuranyi kapta meg, a két szélen pedig két új szerzemény, Halil Altintop és Peter Lövenkrands játszott. A világbajnokságon is szerepelt, ghánai származású német támadónak, Gerald Asamoah-nak csak a kispad jutott, igaz, csereként mindhárom fordulóban beállt.

A Hansa Rostock tartalékjai elleni kupameccsen aztán az idény során először Asamoah a kezdő tizenegyben kapott helyet, akár csak az AS Nancy elleni UEFA-kupa mérkőzésen. Ilyen előzmények után aztán nem kis meglepetést jelentett, hogy a Hertha ellen Asamoah még a kispadon sem szerepelt - a klub hivatalos indoklása szerint fegyelmi okokból tették ki őt a keretből. Mindez azért volt érthetetlen, mert a színesbőrű támadó ma már szinte ős-schalkésnak számít, a jelenlegi keretből ő van a legrégebb óta a csapatnál, hét évvel ezelőtt vették meg az akkor másodosztályú Hannovertől.

Az ügy hátterében meglehetősen furcsa dolgok állnak. Állítólag annyi történt, hogy Asamoah a szezon elején beszélgetett Halil Altintoppal (aki egyébként az első számú riválisa volt a csapatba kerülésért), és elmondta neki, hogy megérti riválisa ikertestvérét, Hamitot, aki háborgott azon, hogy csak tartaléknak számít - majd hozzátette, hogy hasonló esetben lehet, hogy ő is a nyilvánosság előtt "problémázna". Halil ezt később úgy értelmezte, hogy Asamoah azért került be a helyére, mert rekalmált Slomkánál. A török csatár véleményét előbb Lincolnnak, majd a csapatkapitánynak, Marcelo Bordonnak is elmondta, miközben Altintop ügynökségén, a Rogon nevű menedzserirodán keresztül (ehhez az ügynökséghez tartozik egyébként a keretből még Bordon, Lincoln, Rafinha, Kuranyi és Fabian Ernst is) az ügy a trénerig, illetve a klub sportigazgatójáig, Andreas Müllerig is eljutott.

A sportigazgató pedig úgy vélte, hogy Asamoah megjegyzése árt a csaptszellemnek, ráadásul elmondása szerint a támadó már a felkészülési szezon elején is konfliktusba került Slomkával (aki egyébként annak idején már a hannoveri ificsapatnál is az edzője volt), és ennek végeredménye lett a csatár száműzése a keretből. Müller maga is elismerte, hogy a büntetés meglehetősen drasztikus, de véleménye szerint a klubnak jeleznie kell, hogy nem tűri, ha játékosai elégedetlenkednek.

Asamoah viszont más véleményen van, szerinte csapaton belüli hangulatról jól árulkodik, hogy társai "beköpték" őt a vezetőségnek. "Ha az ilyen privát beszélgetések az edzőnél vagy a menedzsernél kötnek ki, akkor igazi csapatszellemről nem beszélhetünk" - jelentette ki. Könnyen lehet, hogy az ügy vége szerződésbontás lesz.