Vágólapra másolva!

Nagynevű kapitányt akar a Reggae Boyz

Jamaica válogatottja 1998-ban nagy meglepetést szerzett azzal, hogy kijutott a világbajnokságra, ahol a Reggae Boyz rengeteg hívet szerzett magának. A jamaicai labdarúgás azóta sem tudja megismételni ezeket az eredményeket, így az ország szövetsége a kormány segítségével most egy nagynevű szakvezetőt szeretne a válogatott élére szerződtetni, aki kivezetheti a 2012-es vébére a csapatot.

A karibi ország 1998-ban történelmet írt azzal, hogy kijutott a világbajnokságra, és a franciaországi viadalon a Reggae Boyz rendkívül szimpatikusan futballozott. Ugyan mindhárom mérkőzését elveszítette (Argentína ellen 5-0-ra, Horvátország ellen 3-1-re, Japán ellen pedig 1-0-ra), de játékosai már a gólszerzésnek is úgy örültek, mintha megnyerték volna a tornát, szurkolóik pedig tovább javították az országról kialakult pozitív képet.

Az azóta lejátszott két világbajnokságon mindezt azonban nem sikerült folytatni, hiszen a gárda sem 2002-ben, sem 2006-ban nem tudta kvalifikálni magát. A 2002-es torna előtt a jamaicaiak a végső fázisban buktak, a zónadöntőben csak ötödikek lettek (az első három helyezett jutott ki), legutóbb viszont már idáig sem jutottak el, a középdöntőben befejezték szereplésüket, ami hatalmas csalódást jelentett az egyébként futballőrült országban. A tavaszi barátságos mérkőzéseken elszenvedett súlyos vereségek (Ghánától négy, Angliától pedig hat gólt kapott az együttes) is jelezték, hogy váltásra van szükség.

A szövetség legnagyobb szerencséjére ebben a kormány is partner, a jelenlegi miniszterelnök, Portia Simpson ugyanis korábban sportminiszter is volt, így a szívén viseli a labdarúgás sorsát - és azt is tudja, egy jó jamaicai válogatott mennyit segítene az idegenforgalmon, ami az ország fő bevételi forrása. Éppen ezért a jamaicaiak hajlandóak lennének megfizetni egy világhírű szakembert is, a hírek szerint évi hárommillió fontot is áldoznának erre a célra.

A kiszemeltek mindenesetre valóban nagy nevek voltak: a jamaicai szövetség listáján egy kivételtől eltekintve csupa olyan szakember szerepelt, aki ott volt a nyári világbajnokságon is. A karibiak a brazil Carlos Alberto Parreira, Luiz Felipe Scolari, a svéd Sven-Göran Eriksson, az argentin José Pekerman és a német Jürgen Klinsmann közül szerettek volna választani. Scolari végül maradt a portugál válogatott élén, Parreira pedig inkább a dél-afrikai nemzeti tizenegy irányítását vállalta el, és Klinsmann is hamar nemet mondott, de Erikssonnal megkezdődtek a tárgyalások, és Pekermant is érdekelte a dolog, most mégis úgy tűnik, hogy egyikük sem lesz jamaicai szövetségi kapitány, hanem az angol Glenn Hoddle lesz a befutó. Ő legutóbb a Wolverhampton Wandererst irányította, korábban pedig az angol válogatott szövetségi kapitánya is volt. Mellette szól, hogy éveken keresztül dolgozott az angol bajnokságban, vagyis jól ismeri a jamaicai focistákat, akik ott játszanak, arról nem is beszélve, hogy jó barátja a jamaicai származású John Barnes, aki a segítője lehet a nemzeti tizenegynél.