Vágólapra másolva!
Wayne Rooney bemutatkozása pillanatától kezdve a legnagyobb közönségkedvencnek számított az Everton FC-nél, és a liverpooli szurkolók abban bíztak, hogy a szupertini segítségével a klub felzárkózik a Premier League élmezőnyéhez. A csatár azonban nem csak hogy eligazolt a Manchester Unitedbe, hanem a nemrégiben megjelent önéletrajzi könyvében meglehetősen dehonesztáló módon írt egykori mesteréről, David Moyesról, aki most azt tervezi, hogy bepereli a focistát.

Rooneynak a nyáron jelent meg az önéletrajza My story so far, azaz a Történetem eddig címmel, de a könyv már a hivatalos megjelenése előtt is vihart kavart. A Daily Mail nevű bulvárlap ugyanis részleteket közölt belőle, és ahogyan az egy szenzációhajhász laptól elvárható, természetesen a pikánsabb részekre koncentrált.

Többek között arra, amely szerint Rooneynak rossz volt a kapcsolata az Everton akkori és jelenlegi szakvezetőjével, David Moyesszel, sőt, a lap a következő szalagcímmel közölte az egyik részletet a könyvből: "Moyes forced me out", ami szabad fordításban azt jelenti: "Moyes küldött el. Egy másik cikk címe a következő volt: "David Moyes was jealous of me", azaz "David Moyes féltékeny volt rám".

A tréner elsősorban emiatt először az újság, majd a könyv megjelenését követően maga Rooney, illetve a könyv kiadója ellen is per indítását fontolgatja, mondván, a fenti állítások nem állják meg a helyüket. Moyes ügyvédje, Mel Goldberg állítása szerint ez legalább három bírósági ügyet jelent - igaz, egyelőre csak a Daily Mail ellen indították meg az eljárást, a kiadó és a focista ellen még nem. Goldberg azt is elárulta, hogy nem akarták feltétlenül bíróság elé vinni a dolgot, és fel is vették a kapcsolatot a Daily Maillel, amely azonban nem volt hajlandó helyesbítésre vagy a bocsánatkérésre.

Ami Rooney 2004 nyarán történt transzferét illeti, tény, hogy Moyes mindent megtett annak érdekében, hogy az akkor mindössze 19 éves támadó az Evertonnál maradjon. A csatár 17 évesen Moyes keze alatt került be az első csapatba, és akkoriban amatőrszerződésének megfelelően mindössze heti 80 fontot keresett. Később természetesen profi kontraktust kötöttek vele, de fizetése érthető módon elmaradt a Premier League sztárjaiétól.

Nyilvánvaló volt, hogy az Everton nem tud versenyezni az angol élvonal nagyágyúival, de Moyes hajlandó lett volna felborítani a klub fizetési struktúráját, és 2004 nyarán új, hároméves szerződést ajánlott a focistának, amely alapján Rooney az Everton legjobann fizetett játékosa lett volna.

Emellett a tréner a csapatkapitányi karszalagot is felajánlotta a focistának, abban bízva, hogy a klubhűség erősebb lesz, mint a pénz csábítása - végtére is Rooney gyakran hangoztatta, hogy világéletében Everton-drukker volt, és többször is olyan pólót vett fel a meze alá, amin a következő felirat állt: "Once a blue, always a blue", azaz "Egyszer Kék, mindig Kék" - utalva arra, hogy az Everton kék színű szerelésben futballozik.

Rooney azonban visszautasította nevelőegyesülete szerződési ajánlatát, és átigazolási kérelmet nyújtott be, végül pedig 2004. augusztus 31-én, a transzferperiódus utolsó napján a Manchester Unitedbe igazolt - a Vörös Ördögök rekordösszeget fizettek ki érte. Az Everton így már senkit sem tudott venni a helyére, de Rooney nélkül is a negyedik helyet szerezte meg a tabellán - a csodacsatárral korábban majdnem kiesett az élvonalból...