Vágólapra másolva!

Szerencsétlenséget hozott az áldozati kutya

Nem mindig egyszerű eldönteni, hogy egy adott válogatott mérkőzés valóban hivatalos, országok közötti összecsapásnak számít-e, hiszen előfordul, hogy egy adott gárda ligaválogatottként, esetleg olimpiai válogatottként szerepel, de a statisztikusok számára a perdöntőnek a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség, a FIFA álláspontja számít.

Ebből persze adódhatnak bonyodalmak, a legismertebb eset a brazil olimpiai válogatott problémája, amelyet a FIFA rendszeresen nagyválogatottként kezel, de amikor pár évvel ezelőtt a Haladás gárdája Thaiföldön szerepelt, az ottani annalesek azt is a magyar nemzeti tizenegyként könyvelték el.

A néhány esztendeje játszott Zimbabwe-Salvador mérkőzéssel azonban papíron nem volt ilyen gond, legalábbis az afrikaiak azt hitték, de mint kiderült, a közép-amerikai ország szövetségénél még csak nem is hallottak arról, hogy csapatuk a fekete kontinensen vendégszerepelt volna. Mint kiderült, egy élelmes menedzser a salvadori válogatottként "adott el" egy több helyi együttesből összeverbuvált együttest, a zimbabweiek pedig bedőltek a trükknek. Az már más kérdés, hogy az ál-salvadoriaknak sikerült elérniük egy gól nélküli döntetlent - mi lett volna, ha a valódi válogatott ellen kellett volna játszaniuk az afrikaiaknak?

Az afrikai csapatokkal kapcsolatban egyébként még mindig gyakran felmerül a különböző varázslatok, az úgynevezett "dzsudzsu" vádja, pedig ez nem csak a fekete kontinensen fordul elő. Az ecuadori Manta FC-nél például majd egy évtizeden keresztül szokás volt, hogy a találkozók előtt a drukkerek feláldoztak egy kutyát annak érdekében, hogy az együttes győzelmet arasson, és amennyiben a gárda mégis vesztésre állt, úgy a szerencsétlen állat belső részeit a pályára dobva próbáltak segíteni kedvenceiken.

A minap aztán az egyesület vezetősége megelégelte a dolgot, sőt arra a megállapításra jutott, hogy a rítus nemhogy nem segíti a csapatot, hanem egyenesen balszerencsét hoz rá. "Személy szerint nem hiszek a boszorkányságban és az átkokban, de kétségtelen tény, hogy az utóbbi időben szemernyi szerencsénk sem volt" - jelentette ki a Manta FC elnöke, Carlos Estrada, és a helyzet javítása érdekében több javasasszonyt és kuruzslót is meghívott, hogy feloldják az átkot.

A gyógyítók különféle gyógynövények segítségével munkához is láttak, és a ceremónia során többször is imádkoztak Assisi Szent Ferenchez, aki az állatok védőszentje. "Ez volt a legnehezebb feladat, amit valaha is kaptam, mert az átok nagyon erős volt, de biztos vagyok benne, hogy a gyógynövények, a ráolvasások és az imák hatásosak lesznek" - jelentette ki az egyik javasasszony.