Vágólapra másolva!
A Newcastle United szurkolói számára a nyár legnagyobb kérdése az volt, hogy ki lesz Alan Shearer utódja a csatársorban. A legendás támadó visszavonulása hatalmas űrt hagyott a Szarkáknál, és a helyzet még aggasztóbb lett a klubnak, amikor kiderült, hogy Michael Owen sérülése súlyosabb a vártnál. A jelek szerint azonban megszületetett a megoldás, és az angol klub az FC Internazionale nigériai csatárával, Obafemi Martinsszal erősíthet.

Alan Shearer a Premier League történetének legeredményesebb futballistája, összesen 441 bajnoki mérkőzésen lépett pályára 1992 óta (ekkor kapta ezt a nevet az angol élvonal), és ezeken 260 találatot szerzett - ezt a rekordot egyhamar nem fogják megdönteni, hiszen az erre legesélyesebb Thierry Henry is csak 164-nél tart. Ebből a 260 gólból Shearer 148-at a Newcastle United színeiben ért el, és 1996-os leigazolása óta mindössze kétszer fordult elő, hogy nem ő volt a házi gólkirály a Szarkáknál: az 1997-98-as és a 2000-2001-es pontvadászatokban, amikor is sérülés miatt csak keveset játszott.

A veterán csatár még az előző szezonban, 35 esztendősen is a legtöbb gólt szerezte a gárdából, annak ellenére, hogy a bajnokság közben megérkezett mellé egykori válogatottbeli társa, Michael Owen, aki azonban sérülése miatt sokat kihagyott, és így csak nyolc találatig jutott. Shearer előre bejelentett visszaovnulása azonban ekkor még nem volt olyan aggasztó a Szarkák számára, hiszen úgy tűnt, hogy Owen a nyáron teljesen felépült, és átveheti az első számú csatár szerepkörét társától - de azért egy támadó igazolása így is prioritásnak tűnt a Newcastle számára a nyárra.

Az új csatár személye azonban különösen fontossá vált, amikor Owen a világbajnokságon a svédek elleni csoportmérkőzésen ismét megsérült, mégpedig meglehetősen súlyosan. A Szarkák támadó részlege még vele együtt sem bővelkedett a játékosokban, nélküle azonban csak egyetlen vérbeli középcsatár maradt a keretben: a 24 esztendős Shola Ameobi, akit régóta nagy ígéretnek tartottak, de éppen Shearer árnyékában eddig nem tudott berobbani: 150 élvonalbeli bajnokin (amelynek közel felén csereként szerepelt) mindössze 24 dugóig jutott. Mellette ott volt még a szükség esetén csatárként is bevethető, de inkább szélsőnek igazolt spanyol Luque, aki az előző idényben nem nagyon tudta bizonyítani, hogy érdemes volt érte 20,5 millió eurót kifizetni.

Nem csoda tehát, hogy a Newcastle-t a nyáron szinte minden épkézláb csatárral kapcsolatba hozták, akinek a neve csak felmerült a játékospiacon. Volt szó itt Ruud van Nistelrooyról, Roy Makaayról, Jan Vennegoor of Hesselinkről, Dirk Kuytról (a jelek szerint a holland vonal nagyon erős volt), Nicolas Anelkáról vagy éppen Tavanóról - de egyikük sem szerződött a St. James Parkba. Most azonban úgy tűnik, hogy végre megszületik a végső döntés, mert több forrás is azt állítja, hogy az FC Internazionale nigériai csatára, Obafemi Martins közel áll ahhoz, hogy a Newcastle-ba szerződjön.

Az afrikai támadó az elmúlt három évben 27 találatot ért el a milánói együttesben, de nem számított stabil kezdő embernek - most pedig Zlatan Ibrahimovic és Hernán Crespo leigazolásával még hátrébb került a ranglétrán. A focista ügynöke, Patrick Bastianelli éppen ezért igyekezett új csapatot találni védencének, és bár a Valencia CF is felmerült, mint lehetőség, várhatóan azonban mégis a Newcastle United lesz a megoldás. A menedzser a hét végén találkozott a Szarkák vezetőségével, és a hírek szerint a két klub is megegyezett a vételárról, amely közel 11 millió font lehet. Maga a focista azt nyilatkozta, hogy a transzfer nyolcvan százalékban biztos, és már csak néhány apró részletet kell megbeszélni.

Nem mellékesen egyébként a menet közben - mivel egyetlen, ezért - első számú csatárrá előlépett Ameobi az Intertotó-kupában a norvég Lilleström SK ellen idegenben két gólt szerzett, majd a bajnoki nyitányon a Newcastle az ő góljával verte 2-1-re a Wigan Athleticet.