Vágólapra másolva!
Csütörtök este óta a Porto Alegre-i Internacional számít a legjobb dél-amerikai klubcsapatnak, köszönhetően a Libertadores-kupa megnyerésének, és így ez az egyesület képviselheti majd a szubkontinenst a klubvilágbajnokságon. A döntőben szerepelt focisták közül azonban sokan valószínűleg ott már nem játszanak, hiszen a brazil Inter máris megkezdte legjobbjai kiárusítását.

Az egyesület története legnagyobb sikerét érte el a legrangosabb dél-amerikai klubviadal elhódításával, hiszen a klub nemzetközi porondon eddig semmit sem tudott nyerni, igaz, három brazil bajnoki címmel már büszkélkedhetett (1975-ben, 1976-ban és 1979-ben végzett az élen hazájában).

A csapat idén akár az újabb aranyérmet is begyűjtheti, elvégre a második helyen áll a tabellán, éppen döntőbeli ellenfele, a Sao Paulo FC mögött, de helyzetét jelentősen megnehezíti, hogy a nemzetközi siker hatására az európai sztárklubok bejelentkeztek focistáiért.

Egyelőre még csak egyetlen játékos távozása teljesen biztos: a középpályás Tinga akár már a hét végén pályára léphet a Borussia Dortmundban. A német egyesület már a nyár eleje óta csábította a futballistát, és tulajdonképpen májusban megegyezett az Interrel a transzferről, azonban a megállapodás része volt az is, hogy amíg a gárda versenyben van a Libertadores-kupában, addig otthon marad. A BVB balszerencséjére az Internacional egészen a döntőig menetelt, így Tingának nem hogy a felkészülést, de még az első fordulót is ki kellett hagynia újdonsült együttesében. A dortmundiak egyébként hárommillió eurót fizettek ki a focistáért, aki már szerepelt Európában, mérsékelt sikerrel (a 2004-2005-os szezont a portugál Sporting CP-ben töltötte, de csak elvétve lépett pályára, és gyorsan haza is tért), sőt, még 2001-ben, 23 évesen kétszer a brazil válogatottban is játszott.

Szinte biztosan elhagyja a brazil klubot a csatár Rafael Sobis is, aki az előző idényben az országos bajnokságban húsz gólt ért el, és a Placar nevű szaklap osztályzatai alapján a pontvadászat legjobbja volt, a Libertadores-kupában pedig három találatot ért el - ebből kettőt a döntő első mérkőzésén. A korosztályos válogatott támadót az új brazil szövetségi kapitány, Dunga a minap meghívta az argentinok ellen készülő válogatott keretbe, és könnyen lehet, hogy a londoni meccs után a csatárnak már vissza sem kell utaznia Brazíliába. A focista ügynöke, a német Hendrik Hoppenworth már tavaly majdnem eladta Európába legértékesebb védencét: akkor a VfL Wolfsburg érdeklődött iránta, januárban pedig az FC Internazionale és a Juventus FC is közel állt a megszerzéséhez - azonban egyik transzfer sem valósult meg.

Most az olasz lapok szerint az AC Milan szemelte ki, benne látva meg Andrij Sevcsenko lehetséges utódját, és az Internacional elnöke, Fernando Carvalho is elismerte, hogy a két egyesület felvette a kapcsolatot.

Kapós lett még a csapat 26 esztendős középhátvédje, Bolívar is, akit saját bevallása szerint az AS Monaco csábít - a francia források egyelőre mélyen hallgatnak az ügyről. A csapatkapitány Lúcio Fernando da Costa, művésznevén Fernandao is szívesen kipróbálná magát még egyszer Európában - 2001 és 2004 között ugyanis már játszott az öreg kontinensen, előbb az Olympique Marseille-ben majd a Toulouse FC-ben, és három év alatt kilenc találatot ért el. A tavalyi országos bajnokságban 13-ig jutott...