Vágólapra másolva!
A Magyar Labdarúgó Szövetség munkatársai szerda délben faxon és futár útján is elküldték a hivatalos értesítéseket a fellebbviteli licencadó testület kedd esti döntését követően. A címzettek: a Vasas, a Ferencváros és a Vác. Délután kiderült, hogy az angyalföldiek vállalják az indulást az élvonalban.

A Vasast arra szólították fel, hogy az értesítés kézhezvételétől számított két órán belül - amennyiben szándékában áll - hivatalosan nyújtsa be nevezését az NB I pénteken kezdődő 2006-2007-es idényére. A Ferencvárost felkérték, hogy az NB II csütörtökön délelőtt sorra kerülő sorsolásáig küldje el nevezését a másodosztályú pontvadászatra. A Vácnak kézbesített levélben az szerepelt, hogy az együttes rendelkezik licenccel, s részt vehet az első osztályú pontvadászatban.

Délután kiderült, a Vasas csapata vállalja az élvonalbeli szereplést. "A Vasas Futball Kft. meghozta döntését és bár hosszú mérlegelésre időt nem kaptunk, vállaljuk az NB I-es szereplést" - olvasható a Vancsa Miklós ügyvezető által aláírt szerdai, a klub honlapján közzétett közleményben.

Az indoklás szerint az szólt az indulás mellett, hogy a lehetőség elutasítása esetén akár az NB II-nél lejjebb is sorolhatják a Vasast. Ráadásul ha a csapat nem vállalja az NB I-es megméretést, akkor egy másik klub mindenképpen indulhat, és az élvonalból kizárt Ferencvároson sem tudna segíteni. Vancsa szerint ami gondolkodásra adott okot, hogy 48 órával az átigazolási időszak lejárta előtt nincs kész első osztályra alkalmas keret, illetve egyetlen ligacsapatban játszó labdarúgója sincs az angyalföldi klubnak.

Az ügyvezető kifejtette, szerették volna elérni, hogy a péntekre kiírt bajnoki rajtot legalább egy héttel elhalasszák, vagy átigazolási hosszabbítást kapjanak, ám a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) tájékoztatása alapján erre nincs lehetőség.

A Vasas válasza után véglegesítették a hétvégi nyitóforduló pontos programját, az első találkozón a két újonc, a Vác és Paks lép pályára egymás ellen. A pénteken 19 órakor kezdődő mérkőzést a Duna TV közvetíti.

Markovits László, a Vasas SC elnöke a klub honlapjának nyilatkozva örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a 2006/2007-es szezonban a labdarúgócsapat az első osztályban szerepelhet. "Kis keserűséggel gondolunk azonban arra, hogyan jutottunk ehhez a végkifejlethez. Először is a múlt szezonban szakmailag tragikus volt a szereplésünk, másodszor pedig jogi huzavona és hosszú bizonytalanság után maradhattunk az élvonalban." Markovits leszögezte: "a Ferencvárost nem a Vasas miatt zárták ki. Azok, akik ezt sugallják, saját magukról akarják a felelősséget levenni."

Petró László, a Ferencváros jogi képviselője kijelentette, a klub a polgári bírósághoz és az Európai Labdarúgó Szövetséghez (UEFA) fordul, mert álláspontja szerint az MLSZ jogtalanul avatkozott bele a licencadás folyamatába azzal, hogy egy hete visszahívta a másodfokú licencadó bizottságot, s hatályon kívül helyezte annak határozatait.

"A licencszabályzatban az szerepel, hogy május 31-ig meg kell hozni a másodfokú ítéleteket. Ez megtörtént, és Ferencváros addig az időpontig rajtengedélyt kapott. Azt a döntést még akkor sem bírálhatta volna felül az MLSZ, ha az szabálytalan körülmények között született" - mondta Petró.

"Polgári bírósághoz fordulni ráérünk, hiszen ez egy hosszadalmas jogi procedúra, melynek révén az idő rövidsége miatt nem tudnánk elérni, hogy élvonalban maradjon klub. Ellenben az UEFA-t várhatóan már csütörtökön tájékoztatjuk a kialakult helyzetről, s azt reméljük, az európai szövetség közbenjárásával az első osztályban futballozhat a Ferencváros" - vázolta a klub várható jogi lépéseit Petró, aki felvetette, nem biztos, hogy az MLSZ elnökségének volt joga visszahívni a licencadó testület tagjait.

A ferencvárosi együttes honlapján Lipcsei Péter csapatkapitány a játékosok körében kialakult hangulatról számol be: "Túl vagyunk egy hosszú beszélgetésen az öltözőben. Úgy gondolom, remek közösség a miénk, abban maradtunk, hogy megpróbálunk kitartani, de jelen pillanatban mindenki várakozó állásponton van. Senki nem tudja, mi lesz vele, jó lenne, ha valaki mondana nekünk valamit. Az NB II-re a keret tagjainak nem érvényes a szerződése, mostantól mindenki mehet, amerre lát."

Lipcsei kiemelte továbbá, hogy a Gellei Imre irányításával kialakított csapat nagy reményekkel várta az élvonal rajtját, de a bizonyítás lehetőségét - az ő szavai szerint - elvettek tőlük. "Legalább azt az egyet elmondhatjuk magunkról, hogy a pályán még mindig nem esett ki a Ferencváros a 107 éves története során" - búslakodott a volt válogatott futballista, majd a felelősöket is megnevezte a kialakult helyzetért.

"Úgy érzem, a játékosokat nem érheti szemrehányás. Mi mindent megtettünk, amit kértek tőlünk, de elegünk van abból, hogy most már három éve folyamatosan késnek a pénzek, már amikor megkapjuk, és közben sorra írjuk alá azt a papírt, hogy nem tartoznak nekünk. A mi szerződéseinkben konkrétan benne van, mit kell elérnünk, ha ennek nem teszünk eleget, akkor lehet, hogy egy hét múlva már nincs szerződésünk, mert nem kellünk. Úgy gondolom, hogy úgy lenne igazságos, ha a vezetőknél is megnéznék, eleget tettek-e az elvárásoknak. Az ügynek vannak felelősei, most is csak azt mondhatom, hogy őket az öltöző fölött egy emelettel kell keresni. Tudom, merész a kijelentés, de ők azzal tennék a legjobbat a klubnak, ha szépen csendben kisétálnának a klubházból, és átadnák a helyüket másoknak."

(MTI)