Vágólapra másolva!
Magyarország és Horvátország képviselői átadták a végleges anyagukat, illetve ismertették röviden terveiket Lennart Johansson elnöknek és Lars-Christer Olsson főigazgatónak az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) nyoni székházában, ahol szerdán került sor a 2012-es kontinensbajnokság rendezési jogáért még versenyben lévő szövetségek prezentációjára.

A városka Svájcban található, s a helyiekre oly jellemző pontossághoz és precízséghez híven a ceremónia minden mozzanatát másodpercre pontosan előkészítettek a szervezők. Ennek megfelelően mindhárom jelentkező tíz percet kapott arra, hogy elővezesse elképzeléseit és meggyőzze az UEFA döntéshozóit, akik majd december 8-án határoznak a házigazdáról. A végrehajtó bizottság tagjai egyébként nem voltak jelen a szerdai eseményen, ők a magyar-horvát pályázat esetében hazájukban, az illetékes helyi nagykövet(ek)től kapják meg az ezeroldalas dokumentumot.

Az előzetes forgatókönyvbe aztán - a horvátok miatt - már a kezdés előtt hiba csúszott, ugyanis Ivo Sanader miniszterelnök, a közös bemutatkozás főszereplője nem érkezett meg idejében a Genfi-tó partjára, így 15 percet csúszott az eredetileg 14 órára kiírt kezdés, ugyanis egy korábbi sorsolás miatt éppen a magyar érdekeltségű kandidálás nyitotta a prezentációk sorát. Kisteleki István, az MLSZ elnöke, Ábrahám Attila, a Nemzeti Sporthivatal vezetője és Mészöly Kálmán - ők mindhárman Manchesterből, a keddi angol-magyar mérkőzés helyszínéről érkeztek - ugyanakkor idejében befutott a helyszínre.

A magyar-horvát 10 percet egy rövid, de rendkívül látványos és tartalmas kisfilm nyitotta, amelyben Gyurcsány Ferenc kijelölt és ügyvezető magyar miniszterelnök is üzent az UEFA-nak. A kormányfő kiemelte, hogy Magyarországon a sport a kultúra része, és garantálta, hogy ha a két szövetség megkapja a rendezést, emlékezetes tornát rendez.

Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke beszédében hangsúlyozta: ebben a régióban még soha nem került sor ilyen nagy sporteseményre. Ivo Sanader kitért a két ország közös történelmére, és előrevetítette, hogy az Eb kapcsán közös jövő is várhat a két szomszédos nemzetre.

Az előzetes tervekkel ellentétben ugyanakkor nem hangzott el, hogy győzelem esetén Magyarország és Horvátország vállalja: minden részt vevő válogatottnak kifizeti a repülőjegyét. Végül Semmi-Kis Tünde szépségkirálynő sem jutott szerephez, pedig korábban úgy volt, hogy ő adja át a pályázati anyagot Johanssonnak és Olssonnak. Ehelyett Kisteleki és horvát kollégája, Vlatko Markovic nyújtotta át a bőrkötésű, kétkötetes anyagot.

Az ukránok és a lengyelek bemutatkozása jól, az olaszoké viszont - legalábbis, ami a látványt illeti - szerényre sikerült. Ukrán és lengyel részről is a helyi futballszövetség elnöke, Michal Listkiewicz, illetve Grigorij Szurkisz tartott beszédet Lennart Johansson UEFA-elnök és Lars-Christer Olsson főigazgató, valamint a sajtó képviselői előtt. Ennek a pályázatnak a képi megjelenítése nem volt olyan kiemelkedő, mint a magyarok és a horvátok által bemutatott anyag, és a szöveges rész is kissé "szárazra", egyhangúra sikerült.

Az elnökök ugyanakkor biztosítottak mindenkit arról, hogy a két kormány maximálisan támogatja a torna megrendezését, és amennyiben megkapják a lebonyolítás jogát, igazi szláv vendéglátásban részesítik a résztvevőket. A kandidálási dokumentumot két "nagyágyú", az Ukrán Olimpiai Bizottság elnöke, a volt világklasszis rúdugró, Szergej Bubka, valamint lengyel részről Irena Szewinska háromszoros ötkarikás bajnok futó adta át az UEFA irányítóinak.

Az olaszokat mindössze Giancarlo Abete, a szövetség alelnöke képviselte az eseményen, a prezentáció csak szöveges részből állt, képi eszközöket nem vettek igénybe. A sportvezető elismerte: az ország futballja a közelmúltban kirobbant bundabotrány miatt nehéz időket él át, de mindent megtesznek azért, hogy mielőbb megtalálják a felelősöket és minden visszatérjen a régi kerékvágásba.

Hangsúlyozta, hogy a 2012-es Eb-rendezést az ország új kormánya is támogatja, és a szenvedélyes futballrajongó olaszok remek házigazdái lennének az eseménynek. Hozzátette: azt, hogy jól le tudnak bonyolítani egy nagy világversenyt, nagyszerűen bizonyítja az 1990-es labdarúgó-világbajnokság és az idei torinói téli olimpia sikere.

A kandidálási anyagok szerdai átadása után az UEFA szemlebizottsága szeptemberben látogat el a jelentkezőkhöz, hogy felmérje a körülményeket és a lehetőségeket. A pályázati szerződéseket október 31-ig kell leadni, a 2012-es házigazdáról december 8-án születik döntés.