Vágólapra másolva!
A magyar-horvát pályázat a favoritja a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság rendezési jogának elnyeréséért folytatott versenynek - így összegezhetőek a pénteki, budapesti sajtótájékoztatón elhangzottak. 

Elkészült az az ezeroldalas, bőrkötésű könyv, amely a végleges pályázati anyagot tartalmazza, benne az összes szükséges kormánygaranciával, a stadionok impozáns látványterveivel, azaz mindennel, ami meggyőzheti az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) végrehajtó bizottságának tagjait, hogy Magyarország és Horvátország mellett tegyék le a voksukat a december 8-i szavazás során.

"A két ország baráti viszonya mára odáig fejlődött, hogy az ő sikerük a mi sikerünk, a mi sikerünk pedig az ő sikerük is, az Eb megrendezése pedig közös siker lesz" - mondta felvezető megszólalásában a pályázati bizottságot vezető Gyárfás Tamás, aki nem kerülte ki a rivális Olaszországot sújtó bundabotrányt sem, és azt mondta: "Sokkal nagyobb dicsőség lenne az ereje teljében lévő Olaszországot legyőzni".

Gyárfás arról számolt be, hogy a szerdai, nyoni prezentáció során Gyurcsány Ferenc kijelölt magyar miniszterelnök közbenjárására Ivo Sanader horvát kormányfő vezeti majd a közös delegációt. Ez azért lényeges, mert pályázónként kizárólag egy-egy ember beszélhet, s így a magyar-horvát kandidálást egy magas rangú politikus képviseli. Gyurcsány azért nem lehet ott az UEFA svájci központjában, mert éppen akkor ismerteti meg a kormányprogramot az Országgyűléssel.

A magyar miniszterelnök ugyanakkor a prezentáció során levetítendő rövidfilmben a következőképpen üzen az UEFA döntéshozóinak: "Sikeresek szeretnénk lenni és sikeresek is leszünk. Megérdemelné ez a két ország, hogy otthont adhasson az Eb-nek. Tudjuk a dolgunkat: stadionokat, szállodákat, autópályákat kell építenünk. Mi készen állunk a feladatra".

Gyárfás Kemény Dénessel, a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitányával együtt bejelentette, hogy a július 26-án kezdődő margitszigeti úszó-Eb nyitónapján az olimpiai bajnok együttes a horvátokkal találkozik az Eb-pályázat jegyében.

"Egyik csapatnak sem illik bele a felkészülésébe a találkozó, de a nemes cél érdekében mindkét gárda első szóra igent mondott a felkérésre. Hiszen tudjuk, csak együtt sikerülhet" - mondta a magyar szakvezető.

Mielőtt felszólalt volna a két ország labdarúgó-szövetségének elnöke, Gyárfás kéréssel fordult az MLSZ-hez: "Azt szeretnénk, ha az MLSZ békében tevékenykedne, ne zárjanak ki senkit az élvonal mezőnyéből, legyen tűzszünet, vagy ha úgy tetszik, csendrendelet. Ne legyünk az olaszok méltatlan követői. Ezzel segítsenek minket az eredményes munkában".

Kisteleki István MLSZ-elnök kifejtette, önmagáért beszél az elkészült pályázati anyag, amelyről csak szuperlatívuszokban lehet szólni, mivel tökéletesre sikerült. "Ez egy olyan cél, amely soha vissza nem térő alkalmat kínál arra, hogy a magyar futball ismét régi fényében tündököljön. Tudom, hogy az olajfák alatt nincs béke, de ezt egy ideig mellőznünk kell. A keddi, angolok elleni meccsnek külön tétje, hogy szerdán úgy álljunk az UEFA elé, van mögöttünk labdarúgás" - mondta Kisteleki, aki hozzátette, hétfőn és kedden a nemzetközi szövetség két vezetője Budapesten tartózkodott, s szerintük "a magyar-horvát pályázat esélye drámaian megnőtt". Ugyanakkor megjegyezte: ettől nem szabad elbízniuk magukat.

Kollégája, Vlatko Markovic a tőle megszokott magabiztossággal szólalt fel: "Gyárfás Tamás és csapata óriási segítséget nyújtott a pályázatnak. Számtalan nehézséget küzdött le azzal az elképesztő munkatempóval, amit alig tudtunk követni. Nagyon jó esélyünk van. Az Olaszországban történtek az egész futball számára tragédiát jelentenek, ami feltétlenül a mi malmunkra hajtja a vizet, de nem úgy akarunk győzni, hogy ellenfeleink önmagukat győzik le. Szerintem az UEFA nem hozhat más döntést, minthogy minket támogat, mivel a prezentáció során le lesznek nyűgözve a képviselői".

Zárszóként Kósa Lajos, az egyik leendő helyszín, Debrecen polgármestere fővédnökként kiemelte: 2010-re minden stadion készen lesz, minden helyszín két órán belül elérhető lesz, illetve Magyarország és Horvátország üzletileg is képes sikeres Eb-t rendezni.