Vágólapra másolva!
Az angol válogatott szurkolóinak emlékezetébe Stuart Pearce (a Manchester City jelenlegi edzője) úgy vonult be, mint "Psycho", azaz "Pszichopata", nem véletlenül. A védő annak idején, még az 1990-es világbajnokságon az NSZK elleni elődöntőben a büntetőpárbajban kihagyta a maga tizenegyesét, és az angolok emiatt nem kerültek be a fináléba, ám hat évvel később, a hazai rendezésű Európa-bajnokságon a spanyolok ellen mégis elvállalta a tizenegyes elvégzését, és miután elemi erővel a kapuba bombázta a labdát, eltorzult arccal, az öklét rázva rohant a szurkolók felé.

A nem éppen technikai tudásáról, hanem inkább elképesztő győzni akarásáról és a hatalmas fizikai erejéről elhíresült védő még 40 évesen is kiválóan futballozott, és jelentős szerepe volt abban, hogy a Manchester City a 2001-2002-es szezonban simán visszajutott a legjobbak közé.

Pearce azonban a Premier League fáradalmait már nem vállalta, és bejelentette, hogy a szezon végén befejezi pályafutását. A manchesteri gárda a másodosztály utolsó fordulójában a Portsmouth FC ellen lépett pályára, és a csapat trénere, Kevin Keegan megígérte: amennyiben a gárda tizenegyeshez jut, akkor azt Pearce végezheti el. Ez nemcsak a szép búcsút jelentette volna a focista számára a sportágtól, hanem a 100. gólját pályafutása során.

A City már 3-1-re vezetett, amikor büntetőhöz jutott, és az előre megbeszélteknek megfelelően Pearce állt oda a letett labda mögé. A századik gól azonban nem jött össze: a védő magasan a kapu fölé bombázott. A játékos később egyébként elárulta: az ellenfél kapusa, a 43 esztendős Dave Beasant, aki egykoron együtt játszott a válogatott Pearce-szel, közvetlenül a tizenegyes előtt odaszólt neki: ő nem fog megmozdulni, Pearce-nak csak a kapura kell irányítania a labdát. De ez sem sikerült...

"Ez tipikus befejezése volt a karrieremnek. Amikor a világbajnokság elődöntőjében tizenegyest rúghattam, kihagytam, később, amikor a West Ham United leigazolt, egymás után kétszer is eltörtem a lábam" - nyilatkozta Pearce.