Vágólapra másolva!
A magyar válogatott 2-0-ra kikapott Spanyolországtól a luxemburgi U17-es labdarúgó Európa-bajnokságon, s így Both József csapata az A csoport harmadik helyén végzett. A kvartettből a spanyolok és az oroszok jutottak a legjobb négy közé.

Both József csapata a nyitónapon 1-0-ra kikapott Oroszországtól, majd 4-0-ra legyőzte Luxemburgot, és két szünnap után, hétfő este az eddig hibátlan s már biztos továbbjutó Spanyolország volt az ellenfél. Körbeverés esetén a magyar együttesnek már egy minimális diadallal is jobb lett volna a "minitabellás" gólkülönbsége, mint Igor Kolivanov orosz csapatának. Megvolt tehát az esély arra, hogy Európa legjobb négy együttese közé kerüljenek Németh Krisztiánék.

"A spanyolok azzal, hogy megszerezték második győzelmüket is, biztos továbbjutók, és lélektanilag ez kedvező számunkra. A hétfői mérkőzésen azzal a tudattal lépnek pályára, hogy már nem bukhatják el a továbbjutást, mi pedig mindent meg fogunk tenni a sikerért. Igazi klassziscsapat a spanyol válogatott, de a miénket is remek csapatnak tartom, amely bárki ellen képes győzni. Bizakodó vagyok, és úgy érzem, még semmi sem lefutott a számunkra" - nyilatkozta a magyar válogatott szövetségi kapitánya a hispánok elleni találkozó előtt.

U17-es Európa-bajnokság:
Magyarország - Spanyolország 0-2 (0-1)
Luxemburg, Ettelbruck, 400 néző
v.: T. Einwaller (osztrák)
Magyarország: Balikó - Szekeres, Lengyel, Debreceni, Présinger - Gál (Tóth P., 47.), Busai, Dudás, Koman - Szabó L. - Németh K.
Spanyolország: Asenjo - García, Ortiz, Savall, Soria - Azpilicueta, Baena, Camacho, Vergera (Krkic, 41.) - Niguez, Ramos.
gól: Ramos (19.), Krkic (76.)
piros lap: Lengyel (69.)

1. perc: zuhogó esőben a spanyolok kezdték a találkozót, a magyar csapat a győzelmi kényszer ellenére mindössze egy csatárral játszik.

10. perc: bal oldali magyar szabadrúgás után Debreceni közelről fölé fejelt.

17. perc: egy balszélről középre lőtt labdára Níguez érkezett, és 5 méterről, teljesen tiszta helyzetben a jobb alsó mellé gurított.

19. perc: Céar Azpilicueta jobb oldalról ívelt szépen a magyar kapu elé, védőink teljesen üresen hagyták Ruben Ramost, aki 8 méterről kapura fejelt, s a labda Balikó fölött a kapuban landolt (0-1).

Forrás: MTI

Németh Krisztián (középen) a magyar csapat egyik legjobbja volt

26. perc: bal oldali magyar szöglet után Asenjo a kezéből kiejtette a labdát, de másodjára megkaparintotta azt.

33. perc: Németh pazar indítását követően Dudás a 16-os jobb sarkáról a bal alsó mellé bombázott.

36. perc: Niguez 17-ről ballal, laposan lőtt, gyengécske kísérletét megfogta Balikó.

38. perc: újfent a hispánok tízese vállalkozott lövésre, de 30 méteres, erőteljes lökete elkerülte a magyar kaput.

40. perc: remek csel és egy igazítás után Németh 17 méterről vette célba a spanyol kaput, de a kissé kinn álló Asenjo bravúrral védte az első félidő legígéretesebb magyar próbálkozását. A helyzet után nem sokkal a játékvezető lefújta az első 40 percet.

42. perc: a második játékrészt (is) a spanyolok kezdték jobban, Baena 15 méterre a kapunktól mellel levette a labdát, majd mellé gurított.

56. perc: Roberto García a jobbszélen, a magyar alapvonal közelében cselezgetett, majd veszélyesen lőtt középre, védőink azonban felszabadítottak a spanyol támadók elől.

64. perc: Dudás kapott kiváló szöktetést a jobbösszekötő helyén, tíz méteren át vezette a labdát, majd kissé kisodródott, így erős, 8 méteres lövését gond nélkül hárította Asenjo.

69. perc: César Ortiz a hajánál fogva a földre teperte Lengyel Dánielt, és a bíró, miután tárgyalt a partjelzővel, a magyar játékost - nem tudni miért, de - kiállította, míg a hispán futballista csak sárgát kapott.

76. perc: lerántás miatt 11-eshez jutottak a spanyolok, a cserecsatár Krkic a kapu közepébe lőtt (0-2).

79. perc: egy percen belül három ziccert hárított a magyar kapus, Balikó Milán.

81. perc: Koman Vladimir 26-ról rásuhintotta, a labda kevéssel a jobb kapufa mellett hagyta el a játékteret.

82. perc: Krkic 14 méterről a jobb oldali kapufát találta el.

Both József szövetségi edző az mlsz.hu-n a következőképpen értékelte a találkozót: "A mai mérkőzésről csak annyit tudok mondani, hogy ahogy a két ország futballkultúrája, úgy a két csapat között is nyilvánvaló különbség van. A csoportmeccseken nyújtott teljesítményünket azért nem tudom elégedetten nyugtázni, mert nekünk nem a spanyolokat, hanem a nálunk gyengébb oroszokat kellett volna legyőznünk. Összeségében európai szinten futballozó, néhány igazi tehetséget a soraiban tudó csapat volt a miénk a selejtezők és a nyolcas döntő során."