Vágólapra másolva!
A Tottenham labdarúgócsapatának minden esélye megvan a Bajnokok Ligája-selejtezőt érő negyedik hely megszerzésére a Premier League-ben, ám a 2005-ös szabálymódosítás után ez a pozíció csak UEFA-kupa-indulást biztosít számára, ha az Arsenal szerzi meg a BL-trófeát.

Az ügy pikantériája, hogy a legnívósabb európai kupaküzdelem 2004-05-ös kiírásában a Liverpool diadalmaskodott, ám a bajnokságban rapszodikusan szereplő Mersey-parti együttes csupán az ötödik helyen végzett a Premier League-ben, mégis indulhatott a BL-ben.

A Vörösök azzal az érvvel győzték meg az Európai Labdarúgó Szövetséget (UEFA), hogy "egy sorozat győztesének biztosítani kell a lehetőséget címének megvédésére". A futballszervezet akkor kötélnek állt, így az első négy helyezett (Chelsea, Arsenal, Manchester United, Everton) mellett a Liverpool is ott lehetett.

Ám az UEFA elöljárói már akkor leszögezték, hogy ez egy egyszeri, kivételes eset volt, ezután adott országból négy csapatnál több nem indulhat a Bajnokok Ligájában, ez pedig a negyedik helyen végző gárdával szemben a címvédő jogán induló BL-győztesnek kedvez.

"Ezúton közlöm a Tottenham Hotspur együttesével, hogy nincs kiskapu, ha az Arsenal nyeri a május 17-i, párizsi döntőt, a Tottenham az elvileg BL-selejtezőre feljogosító negyedik hely megszerzése ellenére is csupán az UEFA-kupában indulhat. Ez nehéz döntés, de ha az Arsenal elhódítja a trófeát, akkor jövőre is indul a BL-ben" - jelentette be szerdán Lars-Christer Olsson, az európai szövetség főigazgatója.

A Tottenham egy fordulóval a Premier League vége előtt négy ponttal gyűjtött többet az Arsenalnál, ám Henryéknak még van lehetőségük az előzésre, hiszen egy korábbról elhalasztott mérkőzést is le kell játszaniuk.