Vágólapra másolva!
A szezon ugyan még nem ért véget, de máris megindultak a találgatások azzal kapcsolatban, hogy az egyes kluboknál milyen változások lehetnek a kispadon. A jelenleg munka nélkül álló olasz mester, Alberto Zaccheroni egy nyilatkozatában például kifejtette, hogy kapcsolatban áll egy angol élvonalbeli gárdával, azt azonban nem árulta el, hogy melyikkel.

Az idén 53 esztendős talján szakember 30 évesen kezdte edzői pályáját, de sokáig csak alacsonyabb osztályú gárdáknál dolgozott, majd az első osztályban középcsapatnak számító klubokat irányított. Amikor 1997 nyarán az Udinese élére került, akkor sem vártak sokkal jobb helyezést tőle, de hatalmas meglepetésre bronzéremig vezette az udineieket, aminek eredményeképpen 1998 nyarán az AC Milan szerződtette.

Zaccheroni eleinte a rossoneróknál sem okozott csalódást, hiszen első nekifutásra bajnoki címet nyert a csapattal, a következő két pontvadászat azonban már nem sikerült ilyen jól, 2001-ben például csak hatodik lett a gárdával, és nem is hosszabbítottak vele szerződést.

Ezt követően a Lazio irányítását vette át, mégpedig szezon közben, és sikerült a nemzetközi kupaporondra juttatni a rómaiakat, de ennek ellenére sem tartották rá igényt a bajnokság végén. A Laziónál Roberto Mancini lett az utódja, és következő egyesületénél, az FC Internazionalénál is ő követte a kispadon, miután a 2003-2004-es bajnokságban Zaccheroni csak negyedik lett a milánóiakkal. Azóta, vagyis közel két éve nincsen munkája, bár ha egy olasz klub edzőt keresett, a sajtó szinte mindig bedobta a nevét - mindhiába.

Most azonban úgy tűnik, hogy valóban komoly az érdeklődés iránta, mert maga Zaccheroni is elismerte, hogy tárgyalásban áll egy angol élvonalbeli egyesülettel - arról azonban nem beszélt, hogy melyikkel. Ehelyett kifejtette, hogy nagyra tartja a brit labdarúgók lelkesedését, és azt a tényt, hogy mindig teljes erőbedobással játszanak, magáról pedig "szerényen" csak annyit mondott: "A Serie A-ban élcsapatoknál dolgoztam, és ez a tapasztalat hasznos lehet a Premier League-ben, ráadásul mindig kihoztam a legtöbbet a kezem alatt tevékenykedő játékosokból".

Ha megvizsgáljuk, hogy melyik egyesület kerülhet szóba Zaccheroni kapcsán, akkor túl sok alternatívát nem találni. A topligák közül az angoloknál szoktak a legritkábban edzőt váltani, és általában rendezett körülmények között teszik, jelenleg pedig csak kevés egyesületnél kereshetnek új mestert.

A Charlton Athletic menedzsere, Alan Curbishley a minap bejelentette, hogy a szezon végeztével távozik a klubtól, de a londoni kiscsapatnak aligha van pénze egy ilyen nagynevű edzőre, arról nem is beszélve, hogy Zac nem is nagyon illene a Charltonról kialakult képbe. Ebből a szempontból a Portsmouth FC már megfelelőbbnek tűnik, a Pompeyt megmentő szakvezető, Harry Redknapp szerződése lejár az idény végén, és az egyesület tulajdonosa, Milan Mandaric meg is tudná fizetni Zaccheronit, de valószínűbb, hogy új szerződést ajánlanak Redknappnek.

A Newcastle United viszont minden aspektusból illik a képbe: a jelenleg a Szarkákat irányító Glenn Roedernek nincs meg a szükséges licence ahhoz, hogy a Premier League-ben dolgozhasson, és csak külön engedéllyel ülhet a kispadon a szezon végéig, arról nem is beszélve, hogy a Newcastle kifejezetten sztárklubnak számít Angliában annak ellenére is, hogy utolsó trófeáját 1969-ben szerezte, akkor is a nemzetközi porondon (VVK-győzelem). A keretben klasszis játékosok is szerepelnek (gondoljunk csak Michael Owenre), az egyik legnagyobb támogatottsággal bír Angliában (a St. James Parkban rendre teltház van, ami több, mint ötvenezer nézőt jelent, csak a Manchester Unitednek nagyobb az átlag-nézőszáma), és az egyesület elnöke, Freddy Shepherd is elég ambiciózusnak számít.