Vágólapra másolva!
Alighanem minden idők egyik legjobb gól nélküli döntetlenjét hozó mérkőzésen vívta ki a döntőbe jutást az FC Barcelona a Bajnokok Ligájában szerda este, amikor odahaza hatalmas harcban, rendkívül nívós összecsapáson 0-0-ra végzett az AC Milannal, miáltal 12 év után játszhat újfent az európai labdarúgás legbecsesebb trófeájáért május 17-én, Párizsban az Arsenal ellen.

A milánói 1-0-s győzelem már előrevetítette ugyan a spanyol együttes sikerét, a fináléba kerülés azonban egyáltalán nem volt gondmentes a Nou Camp gyepére mintegy 96 ezer néző előtt kifutó hazaiak számára. Olyannyira, hogy utóbb az Afrika legjobbjává választott Samuel Eto'o maga is elismerte: "végigszenvedtük a mérkőzést, rettenetesen nehéz csata volt". Igaz, a lényeg mégiscsak az, hogy a BL-döntőbe ők léptek tovább, s nem az olasz gárda.

"Nagyon megdolgoztunk a sikerért, és persze tökéletesen elégedett vagyok a végkifejlettel - mondta a találkozó lefújását követően okkal boldog Frank Rijkaard, a Barca holland mestere. - Egy kitűnő csapattal szemben tudtuk beteljesíteni álmunkat úgy, hogy közben hatalmas energiákat, emberfeletti erőket kellett mozgósítanunk a diadal érdekében."

Azt felettébb sportszerűen már nem tette hozzá, hogy bizony a katalán együttes a legutóbbi döntős szereplését a kontinentális kupaküzdelmek csúcsán éppen a Milan ellenében bukta el, amikor is - 1994-ben - az itáliai gárda mért 4-0-val hatalmas csapást az akkori Barcelonára.

A nem nevesített nemes bosszúhoz persze kellett az is, hogy a német bíró, Markus Merk érvénytelenítse Andrij Sevcsenko találatát. A Milan ukrán extraklasszisa a 69. percben fejjel bevette a vendéglátók kapuját, Merk azonban úgy ítélte meg, hogy előzőleg a csatár szabálytalankodott a Barca védőjével, Carles Puyollal szemben.

"Ugyan már, szó se volt semmiféle faultról, Puyol egyszerűen megcsúszott, egyensúlyát vesztette, Seva teljesen szabályos és érvényes gólt szerzett!" - dühöngött még jóval a végső sípszó után is a Milan mestere, Carlo Ancelotti.

"Azt kell mondanom, hogy ilyen szinten ekkorát egy játékvezető nem tévedhet. Ítéletével súlyosan büntetett bennünket. Amúgy pedig mindent megtettünk a győzelemért, s egy kiváló meccset vívtunk egy roppant erős riválissal szemben. Mindkét mérkőzésen álltuk vele a sarat. Emelt fővel búcsúzunk..."