Vágólapra másolva!
Valószínűleg Anglia az egyetlen ország, ahol egy ötödosztályú, amatőr futballklub feljutása szenzációt okozhat. Márpedig az elmúlt hetekben a Chelsea FC, a Liverpool FC vagy éppen az Arsenal FC mellett az angol futballszurkolók az Accrington Stanleyről is beszéltek, mivel a legendás státusú egyesület megnyerte az ötödik vonal küzdelmeit, és így felkerült a profi klubok közé.

Az Accrington Stanley hírnevét elsősorban annak köszönheti, hogy a nyolcvanas években a neve bekerült egy televíziós reklámba - amely a tejet népszerűsítette. A hirdetésben két Liverpool-mezes srác, egyikük labdával a hóna alatt, a hűtőszekrényben valami frissítőt keres, és azt magyarázza barátjának, hogy Ian Rush is tejet iszik. "Rush azt mondja, hogy ha nem iszol sok tejet, akkor csak arra leszel jól, hogy az Accrington Stanleyben játsszál" - mondja a srác, mire a haverja visszakérdez: "Accrington Stanley? Ők meg kicsodák?". Mire a válasz: "Na látod, erről van szó!"

Az egyesület 1891-ben jött létre, és a hasonló név ellenére sem azonos az Accrington FC-vel, amely a világ első labdarúgó-bajnokságának, az angol ligának az alapítói között volt - de a Stanley is bevonult a brit futballfolklórba. A klub története során többször is megszűnt, majd újjáalakult, az ötvenes években pedig a korabeli harmadosztálynak számító, ám amatőr Division Three északi csoportjában szerepelt, ahol kétszer is második lett - de csak az első helyezett került fel a profik közé. Amikor 1958-ban újjászervezték a ligát és négyosztályossá bővítették ki, akkor az Accrington Stanley a harmadik, immár profi divízióba kapott besorolást, de két év múlva kiesett, a negyedik vonalban pedig csak egy szezont versenyzett, mivel csődbe ment. A klub utolsó ligamérkőzését 1962. március 2-án játszotta, amikor 4-0-ra kikapott a Crewe Alexandrától - ezt követően pedig pénz hiányában az egyesület feloszlott.

Az újjáalakulás 1968-ban történt meg, és az egyesületnek a ranglétra legaljáról kellett fokozatosan felküzdenie magát. 1995-ben egy helyi üzletember, bizonyos Eric Whalley vette meg a klubot, és az ő segítségével sikerült az egylet stadionját felújítani - korábban ugyanis volt példa arra, hogy a klub a nem megfelelő körülmények miatt nem tudott egy osztállyal feljebb lépni. Nagy anyagi segítséget jelentett az Accringtonnak, hogy 1997-ben eladta tehetséges támadóját, Brett Ormerodot a Blackpoolnak, ahonnan a csatár végül az élvonalbeli Southampton FC-ben kötött ki, és az újbóli eladásból további egymillió font "esett le" az amatőr egyesületnek, amely ennek a pénznek is köszönhetően 2003-ben feljutott a profi liga előszobájába, a Nationwide Conference-be, azaz az ötödosztályba.

Innen pedig három év után sikerült felkerülni a Division Two-ba, azaz a negyedik vonalba, miután a klub az idén megnyerte a Conference küzdelmeit. A következő idényben tehát ugyanabban a divízióban szerepelhet majd, mint a patinás Notts County, Leyton Orient vagy Oxford United.