Vágólapra másolva!
A 2002-es világbajnokság egyik meglepetéscsapata a szenegáli válogatott volt, amely a nyitómérkőzésen 1-0-ra legyőzte Franciaországot, majd továbbjutott csoportjából, sőt, a svédeket is elbúcsúztatva a legjobb nyolcig menetelt. Az együttes a mostani viadalra azonban nem tudta kvalifikálni magát, és a vb-selejtezők kudarca után menesztették is a szövetségi kapitányt - akinek utódját egyelőre még nem sikerült megtalálni.

Sokak szerint a szenegáli csapat 2002-es sikerének titka elsősorban a szövetségi kapitány, Bruno Metsu volt, és a vébét követő események igazolták ezt az állítást. A tornát követően Metsu elhagyta az országot, és a Közel-Keleten vállalt állást, ahol szintén rendkívül sikeresen dolgozott, a szenegáliak viszont nem tudták megismételni korábbi eredményeiket. Metsu utódja, a szintén francia Guy Stephan a 2004-es kontinensviadalon a legjobb nyolc közé jutott a nemzeti csapattal, de ott a szenegáliak kikaptak a későbbi győztes Tunéziától, ami még nem is lett volna tragédia, az viszont annál inkább, hogy a németországi vébére nem jutott ki az együttes, Togo két ponttal előzte meg a szenegáliakat.

Erre a válasz "természetesen" Stephan menesztése volt, végleges utódját azonban nem nevezték meg, hanem ideiglenes jelleggel két asszisztense, Abdoulaye Sarr és Amara Traoré ülhetett le a kispadra. Az év elején az Afrika-kupán is ők vezették a csapatot, és a szenegáliak nem is szerepeltek rosszul: a csoportjukból a vb-résztvevő Ghána megelőzve mentek tovább, majd 3-2-re legyőzték Guineát, és az elődöntőben csak a későbbi győztes házigazda Egyiptomtól kaptak ki. Szenegál végül negyedik lett a tornán, de a szövetség ennek ellenére sem kínált szerződést a két trénernek, akik egyébként öt hónapon keresztül ingyen dolgoztak...

Teranga Oroszlánjainak tehát jelenleg nincs szövetségi kapitányuk, jelöltekből azonban nincsen hiány, és külföldi szakemberek egész sorát említik a híradások. Sokáig a francia Patrice Neveu-t emlegették első számú esélyesként: a gall szakember Afrikában már rengeteg klubnál megfordult, legutóbb pedig éppen Guinea válogatottját irányította, az Afrika-kupán tehát Szenegállal is találkozott csapata. A tornával lejárt a szerződése a guineaiaknál, és a hírek szerint a szenegáli szövetség tárgyalt is vele, de a feleknek egyelőre még nem sikerült megállapodásra jutniuk.
Azóta pedig újabb neveket dobott be a sajtó: szóba hozták a szenegáli csapattal a lengyel Henryk Kasperczakot, a francia Alain Perrint és a hazai Lamine N'Diayét, aki jelenleg éppen a kameruni Cotonsport Garoua edzője. Sőt, az afrikai ország labdarúgó-szövetségi állítólag egy igazi nagyágyúval, az olasz Giovanni Trapattonival is kapcsolatban áll. A veterán taljánt szakember, aki klubszinten sikert sikerre halmozott, februárban menesztette a német VfB Stuttgart, és azóta nincsen állása. Trap eddig csak egyszer volt szövetségi kapitány, 2000 és 2004 között irányította az olasz csapatot, de mind a vébén, mind az Eb-n elmaradt a várakozástól a gárdával.