Vágólapra másolva!
Ferencz Gábor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnökségi tagja szerint a Pénzügyminisztérium garanciát vállalt a klubok részére folyósított reorganizációs hitel visszafizetésére. Ferencz 2000 és 2002 között a Magyar Hivatásos Labdarúgó Liga (MHLL) elnöke volt. Az MHLL 100 százalékos tulajdonosa annak a Profi Liga Kft-nek, amely 3,1 milliárd forint értékben reorganizációs kötvényt bocsátott ki.

Szinte minden élvonalbeli klub élt a lehetőséggel és vett fel kölcsönt. Jelenleg a Pécsnek, a REAC-nak, a Vasasnak, a Zalaegerszegnek és a Győrnek nincs lejárt tartozása a reorganizációs hitelből. Sajtóértesülések szerint a legnagyobb összeggel az Újpest (136 millió forint), a Diósgyőr (111 millió), a Ferencváros (96 millió) és az FC Fehérvár (80 millió) tartozik.

"Az összegek nagyságrendileg pontosak, minimális eltérés van a különböző médiumokban megjelentek és a tényleges adatok között, de ez a különbség nem jelentős" - mondta Ferencz Gábor.

"A helyzet első ránézésre valóban kilátástalannak tűnik, de úgy gondolom, nem kell pánikot kelteni, meg tudjuk oldani ezt a problémát. Mivel a Pénzügyminisztérium garanciát vállalt a hitelek pontos visszafizetésére, teljesen érthető, hogy a PM nem elégedett a kialakult helyzettel. Bővebbet az MLSZ csütörtöki elnökségi ülése előtt nem szívesen mondanék, először a szövetség irányító testületének kell megismernie a javaslatomat."

Ferencz hozzátette: májusban elkezdődik a klublicencek kiadása a következő szezonra. "Információim szerint csak azok a csapatok kapnak indulási engedélyt a 2006/2007-es bajnokságra, melyeknek nincs tartozásuk, de többek között erről is a csütörtöki elnökségin születhet döntés. A reorganizációs hitelek késedelmes visszafizetése, vagy ennek esetleges elmulasztása a mostani bajnokságot nem befolyásolja, minden csapat végig tudja játszani az idényt."

Az átalakított MLSZ elnökségi ülései nyilvánosak, azonban Ferencz Gábor reorganizációs hitelekkel kapcsolatos felszólalását, illetve Sebes Józsefnek, az MLSZ felügyelő bizottsági elnökének tájékoztatását a szövetség jogairól és szankcionálási lehetőségeiről ebben a kérdésben zárt ajtók mögött vitatja meg a testület.