Vágólapra másolva!
Nem csak nálunk okozott komoly feladatot az új szövetségi kapitány megtalálása, Dél-Afrikában ugyanis a februári kontinensviadal után menesztették a szakvezetőt, Ted Dumitrut, de utódjáról egyelőre nem született döntés, és ez egy ideig nem is várható. A 2010-es világbajnokság rendezőjénél egyelőre még csak egy 13 névből álló listát adtak közre a jelöltekről, akik között pár olyan szakember is akad, akiknek szerződtetésére aligha van esély.

A Bafana-Bafana a 2002-es világbajnokságon alaposan leszerepelt, és a válogatott azóta is messze elmaradt a várakozásoktól. A 2004-es Afrika-kupán nem jutott tovább a csoportjából, ezt követően menesztették is az akkori szövetségi kapitányt, April Phumót, akinek utódja az angol Stuart Baxter lett - őt azután rúgták ki, hogy nem juttatta ki az együttest a világbajnokságra. Jött a már régóta Dél-Afrikában dolgozó román Ted Dumitru, de csak pár hónapig maradt - miután az év elején a kontinensviadalon megint csak nem jutott tovább a csoportból az együttes, vele is szerződést bontottak. A folyamat viszont kezdett kínossá válni, hiszen az ország menet közben megkapta a 2010-es világbajnokság rendezési jogát, márpedig házigazdaként azért ennél többre számítanak a válogatottól.

Ehhez képest a Bafana-Bafanának még mindig nincsen szövetségi kapitánya, immár több mint két hónapja, pedig a szövetség eredetileg április közepén akarta kinevezni az új szakvezetőt. Ehelyett csak addig jutottak, hogy létrehoztak egy testületet, amelyben a Dél-Afrika Labdarúgó-szövetség, a Dél-Afrikai Labdarúgó Liga, valamint a világbajnokság szervezőbizottságának elnöke is helyet kapott. Ez a testület a minap aztán egy 13 fős jelöltlistát hozott nyilvánosságra, amelyben néhány afrikai szakember mellett csupa nagyágyú szerepel. A dél-afrikaiak az alábbi edzők közül szeretnének látni valakit a kispadjukon: Carlos Alberto Parreira, Luiz Felipe Scolari, Sven-Göran Eriksson, Frank Rijkaaard, Guus Hiddink, Patrick Neveu, Kalusha Bwalya, Christopher Eguavoen, Stephen Keshi, Pitso Mosimane, Steve Komphela, Jomo Sono és Gordon Ingesund.

Közülük jó néhányat szinte azonnal kizárhatunk az esélyesek szűkebb köréből: Hiddink pár napja írt alá az orosz szövetséghez, Rijkaardot aligha fogják elcsábítani Barcelonából, Scolari pedig valószínűleg a vébé után az angolokat választja. A francia Patrick Neveu jelenleg a guineaiak mestere, Carlos Alberto Parreira pedig a brazil válogatottat irányítja majd a vébén, az ő szerződtetése is az álom kategóriába tartozik. Eriksson megszerzése már valószínűbb, bár a svéd állítólag klubedzőként szeretne tevékenykedni a vébé után, és mivel a dél-afrikaiak állítólag egy "nagy nevet" szeretnének a kispadra, sokak szerint ő a legesélyesebb.

Ha azonban olyan trénert szeretnének, aki jól ismeri az afrikai viszonyokat, akkor a minap a zambiai válogatott éléről távozott Kalusha Bwalya vagy a togóiakat a vébére kivezető Stephen Keshi jobb választásnak tűnhet. Jomo Sono mellett viszont a jelentős hazai befolyás állhat: ő volt már technikai igazgató és szövetségi kapitány is a válogatottnál, tulajdonosa a Jomo Cosmos nevű klubnak, és tagja a liga vezetőségének is.

Az Ajax Cape Town jelenlegi mestere, Gordon Ingesund, valamint Pitso Mosimane (SuperSport United) és Steve Komphela (utánpótlás-válogatott) neve valószínűleg csak amolyan "biztonsági tartalékként" került fel a listára. Annyi mindenesetre bizonyos, hogy utóbbi két tréner fogja irányítani a válogatottat a jövő hónap elején megrendezésre kerülő COSAFA Castle-kupán, Botswanában.