Vágólapra másolva!
Az FC Internazionale tulajdonosa, Massimo Moratti az utóbbi hetek csalódást okozó eredményei nyomán (kiesés a Bajnokok Ligájából, harmadik hely a bajnokságban) egyre inkább hajlik arra, hogy eladja a patinás egyesületet. Olaszországban máris megkezdődtek a találgatások, hogy ki veheti meg tőle a klubot.

A Moratti név összefonódik az FC Internazionale történetével, hiszen a klub legnagyobb sikereinek idején, a hatvanas évek közepén, amikor a kék-feketék 1964-ben és 1965-ben is megnyerték a Bajnokcsapatok Európa-kupáját, az egyesület első embere Angelo Moratti volt, aki nem más, mint a jelenlegi tulajdonos édesapja.

Massimo 1995. február 18-án került a milánói klub élére (Ernesto Pellegrinit váltotta a bársonyszékben), és akkor már rendelkezett némi sportvezetői múlttal, elvégre az 1990-es olaszországi világbajnokság idején tagja volt a szervezőbizottságnak, és a Lombardiai Olimpiai Szövetség elnökeként is tevékenykedett.

Az Inter akkor már hat éve csak áhítozott a bajnoki címről, és az ifjabb Moratti eltökélt szándéka volt, hogy megszerezze újra a scudettót, ezt azonban mind a mai napig nem sikerült megvalósítania. Három alkalommal is nagyon közel állt hozzá: elnöksége alatt a klub az 1997-98-as és a 2002-2003-as pontvadászatban is ezüstérmet szerzett, a 2001-2002-es idényben pedig úgy végzett a harmadik helyen, hogy az utolsó mérkőzés szünetében még az élen állt, ám a Lazio elleni vereség miatt lemaradt az aranyéremről.

Az éra egyetlen nagy nemzetközi sikere az UEFA-kupa 1998-as megnyerése volt, majd miután Moratti 2004-ben lemondott az elnöki pozícióról a klub egykori legendás játékosa, Giacinto Facchetti javára, az egyesület még egy Olasz Kupát nyert 2005-ben.

Moratti tehát az elnöki posztot már korábban átadta, de a tulajdonos ő maradt, a jelek szerint azonban ezúttal végleg megválhat az Internazionalétól. A szakértők szerint azonban a klub értéke 260 és 275 millió font között lehet, vagyis túl sokan nem jöhetnek szóba potenciális vásárlóként - de az olasz sportnapilap, a La Gazzetta dello Sport azért végigvette a szóba jöhető jelölteket.

Az újság első helyen Marco Tronchetti Proverát említette, aki eddig is fontos szerepelt töltött be a klub életében, elvégre ő egy személyben a Telecom Italia, illetve a Pirelli vezérigazgatója, utóbbi pedig a milánóiak egyik legfontosabb szponzora. Ebből következik, hogy jól ismeri a milánói egyesület belső életét, évek óta üzleti kapcsolatban van Morattival, és "természetesen" hatalmas Inter-drukker.

De rajta kívül azért mások is érdeklődnek, legalábbis a Gazzetta szerint, még ha nem is olyan komolyan, mint Provera. A "rózsaszín újság" lehetséges vevőként említi még a divatdiktátort, Giorgio Armanit, akinek az anyagi lehetőségei adottak ahhoz, hogy megvegye az Intert, és a sport világa sem ismeretlen a számára, igaz, eddig elsősorban a kosárlabdában vállalt szerepet. Ez utóbbi elmondható a Benetton-fivérekre is, akik ezen kívül még a Formula 1-ben is érdekeltek.

Egy másik divatcég, a Gruppo Prada tulajdonosa, Patrizio Bertelli is szóba került, ő eddig a jachtversenyzésben vállalt szerepet. A szemüvegkereteiről és napszemüvegeiről elhíresült Luxottica főnöke, Leonardo del Vecchio (aki 2004-ben 55. volt a világ leggazdagabb embereit lajstromozó Forbes-listán) eddig a sport világában még nem fektetett be, de ő tősgyökeres milánói, és az Inter nagy szurkolója - így a Gazzetta szerint nem lehet kizárni, hogy bejelentkezik a klubért.