Vágólapra másolva!

Balszerencse kapus módra

A kapusoknak sohasem volt könnyű dolguk a csapatjátékokban, és ez különösen igaz a labdarúgásra. Sokak szerint hálóőrnek lenni rendkívül idegőrlő feladat, hiszen míg mondjuk a csatár három kihagyott százszázalékos ziccer után berúgja a negyediket és mennybe megy, addig a kapus egyetlen hibája súlyos következménnyel járhat. Nem csoda, hogy a legtöbb portás kicsit "flúgos", és ennek gyakran igen mulatságos következményei lehetnek a futballpályán.

Írországban például még mindig emlegetik az Athlone Town nevű gárda egykori kapusát, Mick O'Brient, aki a hetvenes évek közepén védett, és mindig igyekezett külön mutatványokkal szórakoztatni a közönséget.

Egy alkalommal például, amikor csapata gőzerővel támadott, O'Brien nagy unalmában a felső kapufán kezdett el húzódzkodni. Az ellenfél továbbra sem veszélyeztette kapuját, ezért a portás új mutatványt eszelt ki, feltornázta magát a felső kapufára, és ott ücsörögve kezdte szemlélni az eseményeket.

Egyszer csak hatalmas reccsenést lehetett hallani, a léc kettétört, és O'Brien a földön találta magát. És ha mindez még nem lett volna eléggé megalázó a számára, a játékvezető, észlelvén a történteket, odaszaladt, és piros lappal jutalmazta a mutatványt. A kérdés csak az, hogy melyik szabályt sértette meg a portás produkciójával...

Valószínűleg a Port Vale egykori hálóőre, Paul Musselwithe is alaposan megjárta az 1997-98-as bajnokságban, mert a kapus olyan gólt kapott, amilyen csak ritkán fordul elő. A klub az angol másodosztályban éppen a kiesés ellen küzdött, és a feljutással kacérkodó Sheffield Uniteddel játszott pár fordulóval a szezon vége előtt.

A sheffieldek 1-0-ra vezettek, és már csak pár perc volt hátra, a Port Vale ennek megfelelően gőzerővel támadott. A United védelme vaktában kivágta a labdát, amelyre Dean Saunders rajtolt, de mivel látta, hogy a játékszer a tizenhatos magasságában ki fog gurulni az oldalvonalon, lelassított.

A labda azonban megakadt a nagy sárban, amit mind a kapus, mind a csatár észlelt, és nagy versenyfutás kezdődött. Musselwithe valamivel előbb ért oda, és egy látványos becsúszással bedobásra mentett, majd felugrott, és sprintelni kezdett vissza a kapujába. Saunders eközben gyorsan felkapta a labdát, majd miután látta, hogy senkit sem tud megjátszani, isteni ötlete támadt. Hozzávágta a játékszert a visszafelé igyekvő kapushoz, majd a lepattanó labdát szép ívben a kapuba csavarta. Mire Musselwithe visszaért a ketrechez, addigra a labda már kifelé jött a hálóból...