Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) 135 millió eurós nyereséggel zárta ez elmúlt évet, ez az összeg 35 millióval meghaladja a 2004-es profitot - jelentette be Joseph Blatter, a szervezet elnöke a vezető pénzügyi szakértők részére szervezett zürichi szakmai tanácskozáson.

"A FIFA saját vagyona 2006-ban 295 millió euró, ezt az összeget a végrehajtó bizottság gazdasági szakértőinkkel együtt csak 2007-re irányozta elő" - hangsúlyozta Blatter. "Bevételeink elsősorban a világbajnokságokkal kapcsolatos jogok értékesítéséből származnak."

Urs Linsi, a FIFA főtitkára hozzátette: a nyári, németországi vb 1,6 milliárd euróhoz juttatja a nemzetközi szövetséget, ebből részesülnek a résztvevő országok futballszervezetei. A 2010-es dél-afrikai világbajnokságra megkötött szerződések alapján előreláthatólag további 40 százalékos emelkedés várható.

"Nagyon fontos, hogy megfelelő tartalékokkal rendelkezzünk, a biztosítók ugyanis a hihetetlenül magas díj miatt nem kötnek szerződést a vb elmaradása esetén a kártalanítás kifizetésére" - mondta Linsi. "Ha bármilyen okból nem tudjuk megrendezni a világbajnokságot, akkor támogatóink, partnereink kárpótlását saját erőből kell megoldani, ehhez komoly anyagi bázist kell kiépíteni."